De vill ta över efter Maud Olofsson

16 min

Med motiveringen att man vill ha en öppen process presenterade Centerpartiet i dag de tre huvudkandidater som slåss om posten som partiledare efter Maud Olofsson.

  • Storfavoriten Annie Johansson är partiets ekonomiska talesperson och ansvarig för valanalysen. Kommer från Värnamo i Jönköpings län och är 28 år gammal. 2006 – 2010 var hon den yngsta ledamoten i riksdagen. Hon valdes in 2006 via personkryss. Har varit medlem i Centerpartiet sedan 2001.
  • Anna-Karin Hatt är IT- och regionminister och biträdande näringsminister. Har tidigare varit statssekreterare i samordningskansliet. 38 år gammal. Satt i CUF:s styrelse 1994-1999. Har varit ledarskribent och skrivit tal åt bland andra dåvarande centerledaren Lennart Daléus. Har också hjälpt Maud Olofsson med hennes böcker. Hade en nyckelroll i framtagandet av alliansens gemensamma plattform.
  • Anders W Jonsson är barnläkare och sedan 2010 riksdagsledamot för Gävleborg. 50 år gammal. Är ledamot i socialutskottet och riksrevisionens styrelse, samt ersättare i socialförsäkringsutskottet.

Anna-Karin Hatt inledde med en kort presentation av sig själv inför den samlade pressen, där hon underströk att hon vill att andra ska kunna göra den klassresa hon själv har gjort.

– För att Centerpartiet ska bli starkt behövs en bra lagledare. Jag gillar att få andra att växa och ta plats, förklarade hon, och lovade att Centerpartiet under hennes ledning blir ett varmt, grönt, socialliberalt parti.

– Jag har länge stått steget bakom Maud Olofsson och jag har sett mycket som har varit rätt, men också en hel del som kan göras bättre.

Hatt underströk också att Centerpartiet ska vara ett parti både för hembygdsälskare och kosmopoliter.

Annie Johansson tog sedan över och lovade att förnyelsearbetet kommer att ta fart under hennes ledning.

– Vi behöver utveckla ett modernt Centerparti, vi behöver bli mer relevanta och komma med bra och skarpa reformförslag, sa hon.

Annie Johansson presenterade ett mantra som återkom mot slutet av talet: Frihet, trygghet och hållbarhet. Under henne ska Centerpartiet sträva mot 20 procent av väljarstödet, satsa mer på miljöfrågor, utgå från den enskilda människan men ändå se samhällets utsatta grupper, lovade hon.

Sist ut var Anders W Jonsson. Eftersom han är den största doldisen bland kandidaterna la han mycket tid på att berätta om sin breda politiska erfarenhet - han träffade Maud Olofsson första gången redan på 70-talet.

Jonsson beskrev ett Centerparti som alltid har satt individens frihet i centrum, men tillade att frihet inte bara handlar om frihet för människor "på solsidan".

– I mitt jobb träffar jag dem som inte har någon frihet. Och för dem vill jag förändra politiken. De undrar om de ska få någon sjukvård när de är sjuka eller hur äldreomsorgen blir för deras gamla mormor. Jag vill att Centern ska vara partiet med svar på frågorna inom välfärdsområdet, sa han.