Kaotiskt inom greklands styrande parti

1:42 min

Samtidigt som den grekiske premiärministern är i Bryssel råder det full kalabalik inom premiärministerns eget styrande parti PASOK. Samtidigt hotar nya strejker som kan komma att drabba turismen, Grekland enda ekonomiska livlina just nu.

Sedan i måndags strejkar Greklands taxichaufförer mot regeringens planer att liberalisera taxibranschen och tillåta fler att få taxilicenser. En strejk som till viss del lamslagit landets turistnäring eftersom taxichaufförerna varje dag genomför olika aktioner där de blockerar hamnar eller vägen till olika flygplatser.

Manifestationerna har skapat förseningar och stor irritation för turistande gäster i landet. Taxiförarnas strejker har dessutom blivit våldsamma på olika håll i landet. I går användes tårgas mot stenkastande taxichaufförer som demonstrerade utanför det grekiska transportministeriet.

Regeringen har fördömt aktionerna och fått stöd i de stora tidningarna som på ledarplats kritiserat taxiförarna. "Förstör inte vår enda ekonomiska livlina - turismen" skriver i dag tidningen Kathimerini på ledarplats.

Taxistrejkerna har också fått politiska effekter. Medan transportministern håller fast vid att släppa taxibranschen fri har flera andra ministrar inom PASOK-regeringen nu gett sig på den egna regeringen förslag. Det kan ses som ett exempel på hur svårt det kommer att bli att genomföra sparplanen, när premiärministern Papandreou inte ens har alla ministrar på sin sida i den frågan.

Samtidigt hotar det grekiska sjömansförbundet (Hellenic Seaman Union) att inleda egna strejker. Det skulle i så fall kunna lamslå samtliga landets hamnar och därmed den omfattande båtturismen till den grekiska övärlden.

Mitt i protesterna på hemmaplan har premiärministern rest till Bryssel för att där övertyga sina kollegor inom eurozonen att hjälpa Grekland.