MILJÖ

Stora Enso vill inte skydda skogen

1:19 min

Ett av de bolag som huggit ner naturskog i det så kallade Vildmarksriket är miljöcertifierade Stora Enso skog. Företaget håller inte med om att området borde ha skyddats, trots att det fanns hotade arter där.

– Jag har inte detaljkunskap om området men förmodligen har vår planläggare bedömt att naturvärdena i skogen inte var tillräckligt höga för att vi skulle skydda den, säger Daniel Forsberg , skogsbrukschef på Stora Enso.

Inga pengar
Han säger att alternativet till att de inte skulle ha huggit ner skogen skulle ha varit om staten gick in och köpte den och istället gjorde ett naturreservat. Men några sådana pengar finns inte.

– Nej, vi har ju begränsade resurser. Våra pengar för att skydda skog i år är redan slut. Den regering vi har nu ger oss ju inte mer än vi hade förut, så tyvärr kan vi inte skydda all skog som vi skulle vilja, säger Tomas Östlund, distriktschef på Skogsstyrelsen i norra Dalarna.

Rapporter om skydd
Det är de tre kommunerna Mora, Leksand och Vansbro som gjort rapporten om skogen i vildmarksriket och kommit fram till att flera områden borde skyddas. Men frågan är hur mycket de ska skyddas, säger Tomas Östlund på Skogsstyrelsen.

– Vi har också sett att det finns skog i det området som borde skyddas-men vi har inte hunnit se än hur mycket som är skyddsvärt enligt våra bedömningar, säger han.

Ont om tid
Men tiden är knapp för flera bolag, bland annat Stora Enso, har avverkningsanmält fler ytor i området.

– Vi får gå ut och titta nu efter semestern om det är något som är fel med avverkningsanmälningarna, om det är så så får vi bedöma då hur vi gör, säger Daniel Forsberg på Stora Enso.

Länsstyrelsen ska hålla ett möte om vad som ska hända med det här skogsområdet i september.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se