GÄVLEBORG

Hoforselever bäst i länet

1:36 min

Niondeklassarna i Hofors kommun var i år bäst i länet på att på bli behöriga till gymnasiet.
Det visar P4 Gävleborgs granskning av niondeklassarnas gymnasiebehörighet i länets alla kommuner.

– Lärarna har satt sig in i varje elev och engagerat sig för att de ska nå målen, säger Emma Larsson som gick ut nian i Petreskolan i Hofors med  MVG i alla ämnen och som  nu njuter av ett välförtjänt sommarlov.

Hela 94 procent av Hofors niondeklassare gick i år ut med behöriga betyg för att söka till gymnasiet. Därmed är Hofors skolor bäst i länet när det kommer till avgångsklassernas gymnasiebehörighet.

– Vi har haft väldigt bra elevgrupper i år, det är ändå en stor skillnad mellan årskullarna, säger läraren Tuija Björklund.

Elevstödjare bidragande orsak
Hon nämner också Petreskolans arbete med elevstödjare som en orsak till varför det gått så bra för niorna i år. Elevstödjare skapar trygghet i klassrum och korridorer menar hon. Och dessutom har speciallärare i år hjälpt de svagare eleverna att klara av matten. För stjärneleven Emma Larsson har Petreskolans lugna atmosfär varit viktig.

– Man kan inte arbeta om det är hög ljudnivå, men på vår skola har det varit lugnt både i klassrummet och på rasterna, säger Emma Larsson.

Robin Oljelund Kjellberg
robin.oljelund_kjellberg@sverigesradio.se