Uppsala

Tufft att hitta studentboende

1:24 min

Antalet studieplatser i Uppsala blir fler, samtidigt som det fortsätter att vara svårt för studenter att finna boende. Lars Niska ansvarar för studiesociala frågor på Uppsala studentkår. Han anser att bostadsbristen är ett uppenbart problem som måste få en lösning.

– Det finns bara 11000 särskilda studentbostäder till cirka 40000 studenter som läser vid universitetet här så det är ju självklart att alla inte få plats och nu i höst så utökas antalet utbildningsplatser också med cirka 500 nya platser. Så då kommer det att vara ännu mer studenter än vanligt, så tyvärr tror vi inte att det kommer att bli så mycket bättre.

De senaste uppgifterna från studentkåren säger att fyra procent av alla nyinflyttade studenter i Uppsala funderar på att avbryta sina studier för att de inte hittar boende. Sedan tidigare står det också klart att Uppsalahem tar över Studentstaden från fastighetsbolaget Dombron. Det kommunala fastighetsbolaget blir då den största förvaltaren av studentbostäder i Uppsala. Enligt Fredrik Holm, fastighetschef på Uppsalahem är studenter och unga en prioriterad målgrupp när bygger nytt:

– På längre sikt så behövs ju nya bostäder för studenter och unga i Uppsala och Uppsalahem har konkreta planer på att nyproducera 670 nya lägenheter för unga och för studenter fram till 2014.

Är det tillräckligt?

– Student- och ungdomsbostäder fram till 2014.

Men är det tillräckligt tycker du?

– Det är ju svårt att bedöma behovet på lite längre sikt. Vi kommer ha stor efterfrågan på hyresrätter. Därför har ju Uppsalahem fått ett direktiv från våra ägare att producera 500 bostäder årligen och det hoppas vi ska möta det stora behovet som finns.