van Rompuy: Vi har försvarat euron

2:35 min

Grekland får ett nytt räddningspaket på totalt 159 miljarder euro, över 1400 miljarder kronor. Det beslutade Euroländernas ledare vid ett extrainsatt krismöte sent i går kväll.

– När europeiska ledare säger att vi är beredda att göra vad som behövs för att rädda euron, då menar vi det,  sade EU:s  ordförande Herman van Rompuy efter gårdagens överenskommelse.

van Rompuy och EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso nästan tävlade i att strö lovord över det nya paketet på presskonferensen.

Stödpaketet nummer två till Grekland är på totalt 159 miljarder euro och innehåller enligt det slutdokument som presenterades efter mötet 109 miljarder euro från eurozonens länder och internationella valutafonden, IMF.

Som en del av paketet kommer man även att sänka räntan på de nya nödlånen och löptiderna kommer att bli längre. Villkor som kommer gälla även för Irland och Portugal.

Men inte bara skattebetalare utan även privata investerare kommer att vara delaktiga i det nya paketet. Den privata sektorn ska bidra med sammanlagt cirka 50 miljarder euro genom olika typer av lösningar.

Just den privata medverkan har varit mycket omstridd och man skriver i slutsatserna att situationen i Grekland är unikt allvarlig och det är därför den behöver en exceptionell lösning. Privat medverkan kommer bara gälla Grekland lovade Herman Van Rompuy

Vid mötet kom man även fram till att man ska ge den europeiska räddningsfonden, EFSF, nya verktyg som man hoppas ska göra att man kan ageras snabbare när en kris uppstår. Bland annat kommer man i framtiden få köpa upp statspapper på andrahandsmarkanden under vissa omständigheter.

Dessutom ska nu både andra stater och EU-kommissionen hjälpa Grekland med teknisk assistans så att man klarar av att genomföra sina reformer

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou sade efter mötet att paketet kommer att hjälpa Grekland reducera sin enorma statskuld med 26 miljarder euro till 2014.

– Vi har nu fått ett paket som skapar en uthållig väg för Grekland, sade Papandreou efter mötet.

Delar av vad paketet skulle kunna innehålla började sippra ut redan igår och det fick finansmarknaderna att reagera positivt och bland annat kursen på europeiska bankaktier steg.