Sundsvall

Ny asfalt på Midlanda

1:00 min

På Sundsvall Härnösand flygplats Midlanda läggs just nu ny asfalt på start- och landningsbanan. Enligt Jens Moberg som är fältansvarig vid flygplatsen, görs asfalteringen med tio-femton års mellanrum och schemaläggs under sommaren på grund av den minskning i antalet resenärer som sker då.

Enligt Moberg behöver asfalteringen göras på grund av det slitage som start- och landningsbanan dagligen utsätts för.

– Vi håller på att göra en ny topp på rullbanan, ett nytt lager hela vägen och en ny profil på banan. Med tio till femton års mellanrum måste man åtgärda så att man håller de krav på beläggningen som ställs, säger Jens Moberg som är fältansvarig vid flygplatsen, säger Jens Moberg.

Enligt honom är sommaren den bästa perioden att utföra arbetet på, eftersom antalet resenärer minskar då. Det är bara några få flighter som blivit tvungna att omdirigeras och istället körs från Kramfors flygplats. Arbetet pågår mellan åtta på morgon och sex på kvällen.

– Under industrisemestern, de här veckorna, så går flygtrafiken ner. Det gör att man kan komprimera flyget, åka på morgon och kväll, och ha dagar eller nätterna att arbeta på. Det är just den här sommarmånaden, under semestertider, då det går att genomföra ett sådant här arbete, säger Jens Moberg.

Arbetet pågår mellan 08.00 på morgonen och 18.00 på kvällen för att minska påverkan av flygtrafiken så lite som möjligt. Avgångar till Stockholm och Göteborg finns tidigt på morgonen och vid 19-tiden på kvällen. Men flighter till Visby, tre maskiner per dag, är flyttade till Kramfors flygplats, enligt rampansvarig Rolf Witkofsky.

Arbetet väntas vara klart under nästa vecka om det inte regnar mycket, då det kan skjutas upp till veckan därpå, vecka 31.