Saab

"EIB kommer säga nej till Antonov"

Lars Holmqvist, vd för Clepa, europeiska underleverantörerna, säger att Europeiska investeringsbanken inte kommer godkänna den ryske affärsmannen Vladimir Antonov som delägare i Saab.

Igår kom beskedet att återstarten av fabriken i Trollhättan drar ut på tiden. Röster säger nu att enda räddningen är att den ryske affärsmannen Vladimir Antonov går in som delägare. Lars Holmqvist, vd för Clepa som företräder europeiska underleverantörer, är inte lika övertygad.

– Den Europeiska investeringsbanken (EIB) kommer inte att släppa in Antonov så länge man lånar pengar till Saab, ett beslut som man har tagit och det tror jag inte man kommer ompröva, säger Holmqvist till P4 Väst.

– Sedan rör det sig om så pass stora pengar, så att Antonov har sagt att han är beredd att stoppa in en miljard om Saab kan hitta andra investerare som kan stoppa in pengar. Jag tror att vi pratar om väldigt stora summor och om man skulle lösa ut EIB och samtidigt betala leverantörerna, pratar vi om ett likviditetsbehov på fyra till fem miljarder redan i dag. Sedan ska fabriken drivas under en längre period och det kommer inte gå med vinst under de första åren i alla fall.

Hur mycket pengar behövs?

– Minst tio miljarder, säger Holmqvist.

Du säger att Antonov spåret är kört, vilka andra alternativa möjligheter finns då?

– Jag tror tyvärr inte att dom finns. Tyvärr är det så att vi ser slutet på Saab. De har överlevt länge på grund av kortsiktiga lösningar där man lyckats lura leverantörerna att leverera för att sedan inte kunna betala.