Oklart var pengarna till Grekland ska tas ifrån

1:55 min

Eurogruppens nya stödpaket till Grekland har lugnat marknaderna. Men inga långsiktiga lösningar har presenterats och frågetecknen kring paketet är många, dels om var pengarna ska komma ifrån och dels effekten på Grekland. Frågetecken som ekonomer nu försöker räta ut.

– Det är en hel del frågetecken, särskilt kring EFSF, som behöver få tillgång till mer kapital och det har man inte lyckats komma överens om, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Det nya stödpaketet till Grekland ligger på 159 miljarder euro. Av de pengarna tas minst 75 miljarder ur EU:s tillfälliga stödfond EFSF, en fond som har skapats just för att ge stöd till krisdrabbade euroländer.

Den totala lånekapaciteten i EFSF ligger på 250 miljarder. Men både Irland och Portugal har redan fått lån därifrån och med det nya lånet till Grekland så är pengarna i fonden i praktiken slut. 

Med ett andra krispaket beräknas statsskulden kunna sänkas till 150 procent.

Men det räcker troligen inte, menar Swedbanks chefekonom, Cecilia Hermansson.

– Det vore bra för Grekland om de kom ner till en skuldbörda på runt 100 procent av BNP för att vi sedan ska kunna säga att den grekiska skuldbördan har blivit uthållig. Men det handlar också om vad Grekland kan göra ytterligare för privatiseringsprocessen och göra andra reformer som gör att tillväxten kommer igång så att man får in mer pengar.