Flera döda i bombattentat i Oslo

3:09 min

En mycket kraftig bomb exploderade i eftermiddags i centrala Oslo. Minst två personer har tidigare under dagen rapporterats döda och vid halv sju-tiden rapporterade polisen att flera personer också ligger döda i regeringskvarteret.

Minst tio personer uppges vara skadade. Statsminister Jens Stoltenberg och resten av regeringsmedlemmarna upgpes vara oskadda.

Bomben detonerade klockan 15.26 utanför regeringskansliet. Just nu är stora delar av centrala Oslo avspärrat och polisen uppmanar folk att hålla sig inomhus och undvika folksamlingar. Oslo centralstation har utrymts och polisen ber folk att begränsa användandet av mobiltelefoner.

Enligt ögonvittnen ser platsen ut som en krigszon. I regeringskvarteren där explosionen ägt rum är alla fönsterrutor utblåsta och på gatan ligger blödande människor. Explosionen hördes i stora delar av Oslo. 

– Det är en mycket kraftig explosion. Alla glasrutor i de stora byggnaderna är krossade. Det var en förfärlig upplevelse, säger en journalist på nyhetsbyrån NTB till Sveriges Radios Studio ett.

– Det är fullständigt kaos överallt, folk är i chock och förstår inte vad som har hänt, säger han.

Polisen har ännu ingen översikt över omfattningen av skadorna. Poliser, militär och ambulanser är på plats och Rigshospitalet och Ullevål sjukhus har infört katastrofberedskap. Alla vägar in mot Oslos centrum är spärrade.

– Det ligger folk på gatan som blöder och det är glas överallt. Det är totalt kaos här och alla fönster är urblåsta på alla byggnader i närheten, sade Jarle Brenna som är journalist på Verdens Gang, kort efter att bomben detonerat. 

Tidigare under dagen ska poliser på plats ha sagt att det fanns två bomber till. Men vid halv sex-tiden meddelade polisen att det inte finns några misstankar om flera bomber.

I tv-kanalen NRK:s direktsändning talade terrorexperten Tore Björgo om att allt tyder på att Oslo drabbats av ett terrordåd mot norska myndigheter.

– Och det är riktat mot maktens viktigaste symbol.