Saab

Nytt hopp för Saab

1:24 min

Det har varit dystra nyheter kring Saab de senaste dagarna, men nu syns en ljusning vid horrisonten. Saab Automobile har länge jobbat för att en kommersiell bank ska kunna gå in och ta över EIB-lånet och där finns nu en öppning.

Om lånet från Europeiska investeringsbanken löses ut behöver Saab inte längre deras godkännanden. Det innebär att företaget kan släppa in den ryske affärsmannen Vladimir Antonov, som av många ses som Saabs räddare, som delägare i företaget. Än så länge har han inte godkänts av EIB.

Tidigare har diskussionerna varit fast i ett moment 22, eftersom Saabs dåliga ekonomi har gjort att kommersiella banker inte har var intresserade.

Men enligt Vladimir Antonovs svenska talesperson Lars Carlström har man nu fått positiva signaler från de kommersiella banker som man för diskussioner med.

– Vi har fått nya indikationer nu som har förändrat bilden nu sista tiden och vi har ett gott hopp om att finna en lösning i alla fall.

Vad är det för indikationer?

– Det kan jag inte ge mig in på att beskriva och förklara just nu eftersom det pågår en diskussion och inget är beslutat.

Hur långt har ni kommit?

– Man har kommit en bra bit på vägen och känner en viss konformt.

När kan ett besked komma?

– Svårt att sia om, det är något som Saab måste kommunicera också.

Men kan det ske inom en snar framtid?

– Ja, det är min förhoppning inom en rimlig tid, säger Lars Carlström som inte närmare vill gå in på tidsaspekten.

Saabs informationsdirektör Eric Geers vill inte kommentera hur diskussionerna går, men säger att det hade varit positivt om EIB-lånet kan lösas ut.

– Absolut, jag menar att allt som kommer gynna Saab, allt som kommer se till att vi har en mycket mer flexibilitet när det gäller finans, är bra.