Svenska kyrkan i Oslo skadad av explosionen

2:05 min

Svenska kyrkan i Oslo, Margaretakyrkan, ligger i närheten av explosionsplatsen. Kyrkan var tom vid explosionen, men fyra konstnärligt utformade fönster från efterkrigstiden är söndersprängda.

Solveig Kommandantvold är kyrkvärd och tog sig förbi polisens avspärrningar för att se hur det stod till. I bakgrunden tjuter brandalarmet.

– Ja, det är vårt alarm som ska stängas av. Jag kan nämligen inte stänga av det, det är brandstationen som ska göra det och de har antagligen annat att tänka på nu, säger Solveig Kommandantvold.

Men du kunde ta dig fram till kyrkan, för det är väl avstängt runtomkring?

– Det var också problem ska jag säga dig. De ville inte släppa fram mig, men jag gick in ändå.

Hur ser det ut i kyrkan?

– Vi hade fyra vackra kyrkfönster som var en gåva, pengarna kom in under kriget. Per Vigeland hade skapat dem, de hade motivet "Bröd till världen" och de är helt söndersprängda. Fullständigt. Det är bara smulor kvar.

Hur är det i övrigt i kyrkan då?

– Jag får inte gå runt kyrkan, för det är avspärrat. Den ligger så pass nära regeringskvartalet som det heter. Så jag vet inte mer hur det ser ut annat än det jag har sett inifrån. Själva byggnaden är antagligen inte skadad utan det är fönstren det har gått ut över. Det är därför jag sitter här som en slags vakt, säger Solveig Kommandantvold, kyrkvärd vid Margaretakyrkan i Oslo.