Direktrapportering 24 juli: Attentaten i Norge

Tragedin i Norge har hittills kostat 93 liv. 86 personer har bekräftats döda under massakern på Utöya och sju omkom i explosionen i Oslo. Den gripne 32-årige Anders Behring Breivik har erkänt sig skyldig till båda dåden och ska även ha skickat ut en skrift innan dåden där han beskriver sina tillvägagångssätt och motiv.

För fler nyheter kring händelserna i Norge, lyssna på Ekonyheterna.  

00:46 Det finns uppgifter om att den misstänkte massmördaren Breivik skrivit ett 1 500 sidor långt dokument med titeln "A European declaration of independence" som ska innehålla en beskrivning av hans världsbild, och bland annat information om hur man tillverkar sprängladdningar. Det finns också en rad bilder av Breivik i dokumentet.

För norska TV2 uppger advokaten att 32-åringen Breivik erkänner att han har skrivit ett manifest.

– Han har sagt att han har jobbat i flera år med det här manifestet, men jag har inte sett det så jag vet inte vad det innehåller, säger advokaten Geir Lippestad till TV2.

Advokaten uppger även att 32-åringen har sagt att han anser att det var avskyvärt att utföra morden men att "det i hans huvud var nödvändigt".

05.30 undrar hur gärningsmannen kunde gå runt och skjuta på ungdomarna under så lång tid innan polisen kom. Samtidigt fortsätter sökandet efter fler offer för hans dödande på ungdomslägret Utöya utanför Oslo.

06.14 Anders Behring Breivik, som nu har erkänt skuld i sprängningen i Oslos centrum i fredags och massakern på ön Utöya, ska ha förbrett dåden sedan 2009.

Via internet har han skickat ut ett över 1500 sidor långt manuskript samt en film där han beskriver sina motiv och hur han har gått tillväga.

06.45 En filmsekvens filmad av norska NRK:s helikopterteam visar, enligt polisen, den 32-årige Anders Behring Breivik nere vid vattnet på Utöya. Polisen tror att Breivik precis sänkt pistolen och vänt sig bort från sina offer. På stenar och i vattnet ligger sju orörliga kroppar.

Se filmen längre ner på sidan.

08.38 Enligt tidningen VG har Anders Behring Breivik i polisförhör sagt att han vill ändra det politiska Norge genom våld.

– Han ville skada Arbeiderpartiet och rekryteringen så mycket som möjligt. Han kallar AP-folk för marxister, säger Breiviks advokat Geir Lippestad till tidningen.

08.45 Anders Behring Breivik skickade ut sitt "manifest" till ett antal personer bara någon timme innan sprängladdningen detonerade i Oslo. I dokumentet varnar han för vad han kallar marxistisk imperialism, muslimsk kolonialism och attacker mot västeuropeisk kultur.

Han beskriver också fördelarna med att agera på egen hand och nämner ordstävet 'om du vill ha något gjort, gör det själv'.

09.15 Gatan i Oslo där bilbomben detonerade i fredags, Grubbegata, skulle ha stängts av för civila bilar inom några veckor. Enligt tidningen VG låg rädsla för terrordåd bakom beslutet.

09.32 Det tog en timme för polisen att ta sig ut till Utöya och gripa den misstänkte massmördaren Anders Behring Breivik. Tidigare har det förekommit uppgifter om att det tog upp till en timme och 45 minuter. Men nu meddelar polisen i ett pressmeddelande att larmet kom i fredags 17.27 och att gärningsmannen greps 18.27.

10.08 Polisen håller presskonferens i polishuset i Oslo. För tillfället vårdas 67 personer efter attentatet på Utöya och 30 personer efter bombdådet i Oslo. Av de 30 personerna som skadats i Oslo är 9-10 personer svårt skadade. Det totala dödstalet är fortsättningsvis 92 personer, uppger polisen.

10.14 Polisen lovar att släppa en namnlista på alla som dött i samband med attentaten, så fort alla anhöriga är underrättade.

10.30 Polisen letar fortfarande efter saknade personer i de skadade byggnaderna i regeringskvarteret och ännu finns inga uppgifter om hur många som saknas. Också på Utöya och i vattnen däromkring fortsätter letandet efter döda. Polisen använder bland annat mini-ubåtar, men hittills har letandet under vattnet inte gett några resultat. 

10.37 Anders Behring Breivik hävdar i förhör att han har utfört dåden på egen hand. Men polisen har inte avfört tanken på att han kan ha haft en medhjälpare.

10.43 Klockan elva hålls en minnesgudstjänst för offren i Oslo domkyrka. Dörrarna till kyrkan öppnades klockan tio och just nu ringlar en lång kö av människor som vill delta genom stadskärnan.

11.00 Nu inleds minnesgudstjänsten i Oslo domkyrka. På plats i den fullsatta kyrkan är kungafamiljen, statsminister Jens Stoltenberg och socialdemokratiska ungdomsförbundets ledare Eskil Pedersen.

11.43 Statsminister Jens Stoltenberg talar i Oslo domkyrka. "92 personer har dött, varenda av dem är en stor tragedi." Med gråten i halsen nämner han två av dem som sköts ihjäl på Utöya, en av dem en lovande ungdomspolitiker i socialdemokratiska ungdomsförbundet.

12.10 Norska medier rapporterar att det pågår en polisinsats på en adress i östra Oslo i samband med utredningen kring terrordåden. Människor uppmanas att hålla sig undan. Området är dock inte avspärrat.

12.49 Avspärrningar har upprättats och enligt Verdens Gang är Oslopolisens bombgrupp på plats.

– När vi kom till platsen blev vi ombedda att hålla oss undan flera hundra meter. Nu har polisen flyttat avspärrningarna så att det bara är tomten där insatsen genomförs som är avspärrad, säger Verdens Gangs reporter på plats, enligt tidningens nyhetssajt.

13:30 Polisen är förtegen kring detaljerna om den pågående insatsen, skriver NTB. Dagbladet rapporterar att sex personer gripits, men polisen har vare sig bekräftat eller dementerat de uppgifterna. Enligt vittnen gick insatsen lugnt till. Ett antal personer ska ha förts ut i bara underkläderna ur byggnaden och ställts upp mot en vägg.

13:35 NRK uppger nu att en av de skadade vid Utöya avlidit. Det totala dödstalet uppgår till 93 personer.

13.55 Fadern till Anders Behring Breivik är pensionär och utflyttad till Frankrike, enligt tidningen Verdens Gang som har intervjuat mannen. Enligt tidningen visste fadern ingenting om det som har skett i Norge förrän han själv läste om det på nätet. Tidigare har polisen sagt sig ha haft kontakt med vissa anhöriga.

14.25 Det har inte hittats några sprängämnen på platsen där polisen gjorde ett tillslag tidigare under dagen. De frihetsberövade personerna har släppts. Polisen har inga bevis för att binda dessa personer till terroraktionen, skriver polisen i ett pressmeddelande som har gått ut till norska medier.

15.09 En före detta Sverigedemokratisk politiker, Isak Nygren, uppger på sin blogg att han är en av dem som via e-post fått  innan terrordåden i Norge. Sverigedemokraterna har tidigare sagt att ingen i partiet har fått det skickat till sig. 

15:45 Norsk polis har kallat till presskonferens 18:00 för att bland annat ge en uppdatering om dagens ingripande. Redan nu står det dock klart, enligt TT, att polisen inte har hittat några sprängämnen under tillslaget.

17:05 Hör Jenny Sanner Roosqvists reportage från minnesgudstjänsten i Oslo.

17:35 Polisen inleder nu sin presskonferens. De inleder med att berätta om dagens insats i Oslotrakten.

17:45 Polisen går ut med en ny tidslinje för vad som hände i samband med deras insats på Utöya.

Det första larmet kom till den lokala polisen vid 17:26, ett första informellt larm skickades till Oslopolisen vid 17:30, ett formellt vid 17:38.

Vid 18:25 hade styrkorna, med hjälp av båtar som fanns vid platsen och med hjälp av den lokala polisen, tagit sig till ön. 18:27 greps gärningsmannen.

Då hade han enligt polisen två vapen och fortfarande gott om ammunition.

Gällande frågan varför polisen inte åkte helikopter till platsen är svaret att polisens helikopter endast är till för dokumentation, den är inte till för transport. Det tar polisen vid behov försvarets helikoptrar till hjälp för.

17:53 Polisen säger att man nu har tagit hand om alla döda kroppar på Utöya. Samtidigt säger man att man följer upp varje spår man har gällande attentaten.

18:06 Det Breivik har skrivit i sitt så kallade manifest bedöms kunna inspirera andra riskindivider. Säpo uppger att man försöker arbeta med att följa och upptäcka eventuella riskindivider.

18:28 Polisen bekräftar att det fanns en polisman på Utöya under massakern. Han var där på privat övertid som vakt.

18:41 Den inhyrda polismannen som var vakt på ön blev även han dödad av gärningsmannen, enligt källor inom polisen som flera norska medier talat med.

19:02 De omfattande brotten gör att det blir en utdragen rättsprocess mot Anders Behring Breivik, men till slut kommer han att få ett långt fängelsestraff snarare än vård. Det tror Ulf Stridbeck, svensk professor i juridik vid universitetet i Oslo, skriver TT.

19:06 Imorgon klockan 12:00 håller både Norge och Sverige en tyst minut för att hedra attentatets offer.

19:20 För TT vill polisen inte bekräfta att den polisman som arbetade privat som vakt på lägret är död.
– Vi vet att han befann sig på ön, men inte exakt var. Vi har inte hört av honom sedan dess, säger Trine Dingeland, åklagare vid Oslopolisen till TT.

Så ni vet inte om han är vid liv eller inte?
– Nej, svarar Dingeland.

19:57 Delar av det så kallade manifestet som Anders Behring Breivik skrivit som förklaring till sina terrorhandlingar är rakt av kopierade från den ökände amerikanske terroristen Theodore Kaczynski, mer känd som UNA-bombaren.

20:35 Den polis som arbetade privat som vakt på lägret på Utöya dödades där, det bekräftas nu av Sigve Bolstad vid polisfackets Osloavdelning.

– Det var otroligt tråkigt att få bud om att en av våra medlemmar dödats på detta sätt, säger Bolstad till NTB.

22:19 Anders Behring Breivik använde sig av så kallade dumdum-kulor under massakern på Utöya. Det hävdar Colin Poole, chefskirurg på Ringerike sjukhus där 16 av offren behandlades, i en intervju med tidningen Verdens Gang på nätet, rapporterar TT.

Dumdum-kulor är en typ av numera förbjudna kulor som expanderar inuti kroppen på den som blir skjuten för att göra maximal skada.

00:18 en bred anslutning till den tysta minuten i morgon för att hedra offren för attentaten i Norge. 

Regeringskansliet flaggar på halv stång även under måndagen.

00:57 Adrian Pracon var en av dem som överlevde massakern på Utöya. Han blev skjuten i axeln, men överlevde ute i vattnet.

05:00 Organisationen Antirasistisk senter i Oslo anser att det är många i landet som delar terroristen Anders Behring Breiviks hat mot muslimer och vänsteranhängare.

05:36 Polisen kommer att begära att dagens häktningsförhandlingar hålls bakom stängda dörrar. Breivik själv har sagt att han vill att förhandlingarna ska vara offentliga.

Ekot


Filmsekvens från Utöya filmad av NRK:s helikopterteam: