
RECEPT: Lammlägg i lergryta
28 juli 2011
Kött sås och potatis i ett!
4 portioner
4 st lammlägg
1 st litet spetskålshuvud
2 st kålrabbi
4 st knipplökar
1 st färsk vitlök
2 st palsternackor
2 st knippmorötter
12 st färskpotatisar
½ dl ättika 12 %
3 msk sirap
2 dl vatten
100 g smör
krondill
färska örter tex timjan, rosmarin, salvia mm
salt och nymald svartpeppar
Ansa, skrubba och skölj rotfrukter, kål och lök. Dela dessa i grova bitar. Varva lägg, rotfrukter, potatis och lök i en stor lergryta. Salta och peppra väl. Blanda ättika, sirap och vatten och häll över. Hyvla över smör och toppa med krondill och örter. Sätt på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och tillaga allt i ca 2 timmar. Var försiktig då du öppnar locket då varm ånga strömmar ut. Garnera gärna med mer färska örter.