RECEPT: Lammlägg i lergryta

28 juli 2011

Kött sås och potatis i ett!

4 portioner

4 st lammlägg

1 st litet spetskålshuvud

2 st kålrabbi

4 st knipplökar

1 st färsk vitlök

2 st palsternackor

2 st knippmorötter

12 st färskpotatisar

½ dl ättika 12 %

3 msk sirap

2 dl vatten

100 g smör

krondill

färska örter tex timjan, rosmarin, salvia mm

salt och nymald svartpeppar

Ansa, skrubba och skölj rotfrukter, kål och lök. Dela dessa i grova bitar. Varva lägg, rotfrukter, potatis och lök i en stor lergryta. Salta och peppra väl. Blanda ättika, sirap och vatten och häll över. Hyvla över smör och toppa med krondill och örter. Sätt på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och tillaga allt i ca 2 timmar. Var försiktig då du öppnar locket då varm ånga strömmar ut. Garnera gärna med mer färska örter.