Minst 85 döda på Utöya i Norge

2:35 min

Norsk polis kunde alldeles nyss bekräfta att skottlossningen på det politiska ungdomslägret på ön Utöya har krävt minst 85 liv. Sveriges Radios utsände, Christer Fridén, är på plats i Oslo. De nya uppgifterna meddelades vid en presskonferens i polishuset i Oslo.

– Vi kan bekräfta minst 84 döda, säger polischefen Öysten Mäland, men det kan vara fler och antalet är osäkert.

Senare under dagen bekräftades ytterligare en död.

De vårdas på flera sjukhus och en sammanställning kan komma först senare i dag.

Det är på Utöya, omkring fyra mil nordväst om Oslo, som det traditionella socialdemokratiska ungdomslägret äger rum. I år medverkade omkring 560 ungdomar.

I går eftermiddag dök en man klädd i polisuniform upp i lägret och plötsligt började han skjuta. Panik utbryter när alla försöker fly. Bland dem Frida Ripland Moberg.

– Skottlossningen kom bara närmare och närmare, säjer Frida Ripland Moberg när hon intervjuas av norska radion NRK.

– Vi börjar springa i panik, fortsätter hon, och kulor kom vinande och nu säjer dom att folk är döda.

84 personer är bekräftade döda. Polisen har gripit en 32-årig norrman som uppges ha högerextrema åsikter.

Han tros också ligga bakom bombdådet under gårdagen i regeringskvarteret i centrala Oslo, där minst sju personer dödades och flera skadades.

32-åringen har vid flera tillfällen visat starka nationalistiska och konservativa åsikter i olika debatter på nätet och han har också umgåtts i högerextrema kretsar. Han har licens för två vapen, en pistol och ett automatvapen. I skottdramat, där minst 84 dödades användes just ett automatvapen.

Det har också visat sig att han ägnat sig åt bland annat grönsaksodling där han haft tillgång konstgödsel som också kan användas för att tillverka bomber.

– Herre Jesus, allt är sprängt och ödelagt, fönstren är trasiga, vi måste gå mitt ute i gatan, säjer mannen när han med sitt barn skyndar bort från platsen där bomben exploderade. Dom satt och fikade på ett kafé i närheten när det small. Han tar upp mobilen och filmar förödelsen när de skyndar fram till bilen.

Bomben, eller bomberna, som detonerade vid 15.30-tiden på eftermiddagen förstörde stora delar av regeringskvarteret i centrala, bland annat den byggnad där statsminister Jens Stoltenberg sitter.