Den misstänkte 32-åringen - vem är han?

Anders Behring Breivik, 32 år, greps efter massakern på minst 80 ungdomar på Utöya och bomben som dödade minst sju personer i centrala Oslo. Han har uttryckt högerextrema åsikter och lämnat efter sig ett 1500 sidor långt mainfest. Enligt polisen går hans motiv i "kristen-fundamentalistisk riktning".

Behring Breivik greps på Utöya i fredags sedan han, utklädd till polis, tog sig in på Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) sommarläger, som anordnas varje år för de socialdemokratiska ungdomarna.

Polisen meddelade snart att man också misstänkte 32-åringen för att ligga bakom den kraftiga bombexplosionen i regeringskvarteren i Oslo några timmar tidigare.

Behring Breivik gjorde sin värnplikt i det norska försvaret och har varit medlem i en skytteklubb i Oslo. Han hade flera vapen registrerade i sitt namn, bland annat halvautomatiska vapen.

Han ska också ha utmärkt sig som en flitig debattör på flera islamkritiska sajter, bland dem Document.no, där han i flera inlägg har givit uttryck för nationalistiska hållningar och framstått som kritisk till ett mångkulturellt samhälle.

Enligt VG Nett skapade 32-åringen för en tid sedan ett konto på Twitter, där han la ut ett citat av den brittiske filosofen och socialliberalen John Stuart Mill.

"One person with a belief is eqal to the force of 100 000 who have only interests" (En person som tror är lika stark som 100 000 som bara har intressen"), löd citatet.

Sedan några år tillbaka hade Behring Breivik också en profil på Facebook där han postade en rad högerextrema och kontroversiella åsikter. Sidan raderades sedan och ersattes av en ny där 32-åringen för några dagar sedan lade ut nya bilder av sig själv.

Behring Breivik är frimurare och medlem av Johannes-logen St. Olaus T D Tre Söiler. Han var medlem i högerpopulistiska Fremskrittspartiet fram till 2006, då han lämnade partiet för att det var för mjukt i invandringsfrågor. Med tiden blev han mer och mer radikal.

De senaste åren har Behring Breivik startat flera företag, men alla har lagts ned efter kort tid. En av firmorna bedrev utveckling av säljtjänster på internet. En annan - Geofram - hade som ändamål att bedriva grönsaksodling. Därigenom fick 32-åringen tillgång till stora mängder konstgödsel, ofta en central beståndsdel i hemmagjorda bomber.

Behring Breivik har lämnat ett över 1500 sidor långt dokument efter sig på internet, med titeln "2083 - A European Declaration of Independence". Där pekar han ut "kulturmarxister" och multikulturalism som fienden.

Av skriften framgår också att han har planerat dådet i mer än nio år. Delar av materialet är direktkopierat från den amerikanske Unabombaren, Theodore Kaczynskis, manifest.

Enligt Breiviks försvarsadvokat har han berättat att han åkte till ungdomslägret på Utöya för att ge Arbeiderpartiet en varning. Han ville både skada partiet och partiets möjligheter att rekrytera flera medlemmar.

Ekot/TT