Bakgrund

Attentaten i Norge - minut för minut

Attentaten som skakar Norge saknar motstycke och har kallats det värsta våldsdådet i Norden i modern tid. Allt började på fredagen den 22 juli med en kraftig explosion som gav en hundratals meter hög rökpelare – mitt i centrala Oslo.

Fredag 22 juli:

Klockan 15.26 detonerar en kraftig sprängladdning utanför regeringskansliet i Oslo. Alla fönster inom en radie på flera hundra meter krossas och vittnen berättar om en mycket kraftig tryckvåg.

Inledningsvis råder totalt kaos på gatorna och polisen uppmanar människor att röra sig bort från olycksplatsen. I början finns misstankar om ytterligare sprängladdningar. Stora delar av centrala Oslo är avstängt fram till sen kväll.

Klockan 17.27 får polisen i distriktet Norra Buskerud det första larmet om en skottlossning på Utöya, en ö 38 kilometer nordväst om Oslo. På ön har det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet ett tältläger med 560 deltagare.

Klockan 17.30 får polisen i Oslo kännedom om händelsen.

Klockan 17.38 skickar polisen i Norra Buskerud en begäran om förstärkning till Oslo.

Klockan 17.52 når den första polispatrullen fram till Tyrifjorden, där Utöya ligger.

Klockan 18.25 går polisens insatsstyrka i land på Utöya.

Klockan 18.27 grips Anders Behring Breivik odramatiskt. Han har fortfarande ammunition och vapen kvar, enligt polisen.

Vittnen berättar att gärningsmannen var klädd i polisuniform och ska ha identifierat sig som polis för att göra en kontroll i samband med bombdådet i Oslo. Han ska ha lockat ungdomar till sig och sedan börjat skjuta ihjäl dem med automatvapen.

Under kvällen kommer vittnesuppgifter om att ett flertal kroppar ligger längs stränderna på Utöya. Polisen vill till en början inte säga något om antalet döda på Utöya. Samtidigt flyger helikoptrar i skytteltrafik mellan ön och Ullevål sjukhus, som vädjar till allmänheten om att lämna blod.

Vid niotiden på kvällen meddelar polisen att det finns ett samband mellan bombattentatet vid regeringskansliet och dödsskjutningarna på Utöya. Senare på kvällen kommer uppgifter om att mannen kan ha setts i Oslo före bombdådet, även där iklädd polisuniform.

Lördag 23 juli:

Vid femtiden på lördagen kommer uppgifter om att minst 80 människor har dödats i massakern. Dödstalet stiger under hela helgen.

Klockan åtta på lördagsmorgonen håller Norges statsminister Jens Stoltenberg ett tal där han slår fast att händelserna är en nationell tragedi. Sedan kriget har landet inte upplevt en liknande ogärning, säger han.