Oklart varför polis inte ingrep tidigare

1:51 min

Många i Norge undrar hur gärningsmannen kunde gå runt och skjuta på ungdomarna under så lång tid innan polisen kom. Samtidigt har den misstänkte 32-åringen, Anders Behring Breivik, erkänner nu både massakern och sprängningen, enligt sin försvarsadvokat.

När den misstänkte skytten, den 32-årige Anders Behring Breivik, som nu erkänt båda dåden, jagade sina offer för att ta livet av dem var det många som sökte sig ut i vattnet för att om möjligt sätta sig i säkerhet. Man vet att han sköt också mot dem och flera dödades. Det är möjligt att man inte har hittat alla offren ännu. Det är fortfarande fyra till fem personer som saknas.

Många frågar sig varför han kunde hålla på och döda i en och en halv timme innan polisen kom fram och grep honom. Polisen kan i nuläget inte svara riktigt på den frågan.

– Det är något som vi måste se närmare på. Det var problem med att skaffa en båt för att ta sig ut till ön. Det var i alla fall ett av problemen, säger vice polismästaren i Oslo Sveinung Sponheim

Anders Behring Breivik kunde alltså fortsätta dödandet länge i lugn och ro innan polisen kom, när poliserna väl kom blev gripandet odramatiskt.

Så fort polisen anropade honom la han ifrån sig sina vapen, två stycken, och lät sig gripas utan bråk. Han förhörs nu hela tiden och har erkänt att han har skjutit ungdomarna på Utöya och utfört sprängdådet i Oslo.

Enligt vad hans försvarsadvokat Geir Lippestad säger till nättidningen VG Nett tycker Anders Behring Breivik själv att det han gjort är fruktansvärt, men att det var nödvändigt. Dådet har enligt försvarsadvokat Lippestad planlagts under en längre tid.