Breivik beskrev motiven innan dåden

1:30 min

Den gripne 32-årige Anders Behring Breivik som nu erkänt skuld i sprängningen i Oslos centrum i fredags och massakern på ön Utöya ska även ha publicerat material om vad han planerade i förväg och att förberedelserna pågått sen 2009. Via internet ska han ha skickat ut ett över 1500 sidor långt manuskript samt en film där han beskriver sina motiv och hur han har gått tillväga.

Bara någon timme innan sprängladdningen detonerade i Oslo skickade Anders Behring Breivik ut en skrift till ett antal personer via mejl. I dokumentet varnar han för vad han kallar marxistisk imperialism, muslimsk kolonialism och attacker mot västeuropeisk kultur.

En video, med liknande innehåll, har också kommit upp på videosajten Youtube, men den har nu tagits bort. Breivik talar inte själv i det tolv minuter långa klippet, men filmen avslutas med en bild på honom siktandes med vad som ser ut att vara ett automatgevär.

I den 1 518 sidor långa texten beskriver han i detalj hur han gått tillväga för att tillverka sprängladdningen som gick av i Oslos regeringskvarter och hur han förberett hyrbilen som tros ha innehållit sprängämnena som han tillverkat av konstgödsel.

Han nämner också planer på att klä ut sig till polis, som han senare verkar ha gjort under massakern på Utöya, och pekar ut fördelarna med att genomföra detta riskabla projekt på egen hand.

Delen som handlar om planeringen är skriven i dagboksform och det sista datumet är den 22 juli 2011, fredagen då Norge upplevde sin största attack sedan andra världskriget.

Politiker för det finländska främlingsfientliga partiet Sannfinländarna omnämns positivt flera gånger i texten, men Breivik tar också upp Sverigedemokraterna och hur det svenska partiet blivit offer för trakasserier.