32-åringen hade en långsiktig plan med sina dåd

2:14 min

Den 32-årige Anders Behring Breivik som erkänt de bägge dåden i Norge som hittills skördat minst 92 människors liv hade en långsiktig plan. Det framgår av ett över 1 500 sidor långt dokument som han själv ska ha skrivit och strax före attacken i Oslo centrum skickat till en rad personer.

I det 1 518 sidor långa dokumentet med titeln "2083 - A European Declaration of Independance" (En europeisk självständighetsförklaring), skriver Anders Behring Breivik under den engelskklingande pseudonymen Andrew Berwick. Också på videosajten Youtube har han publicerat delar av innehållet. Klippet avslutas med en rad bilder på honom själv, en där han iklädd våtdräkt med texten "Norway, Marxist hunter" siktar med vad som ser ut att vara ett automatvapen.

Breivik kallar sig själv för Tempelriddare, en av många, som kämpar mot islamisering, mot ett mångkulturellt samhälle och mot marxismen. Vidare står det i texten att attacker ska riktas mot dem som kallas för förrädare. Han menare bland annat att ledande politiker, framstående kulturpersonligheter, redaktionschefer och företagsledare är förrädare. Alla ska de straffas med döden.

Förutom den ideologiska delen i dokumentet finns en dagbok som sträcker sig från 2006 fram till fredagen den 22 juli - alltså samma dag som han iscensatte sin väl uttänkta och kallblodiga plan.

Han skriver detaljerat om hur han införskaffar material till sprängladdningar, tillräckligt för 20 stycken, hur han fixar vapen och om hur han bygger upp sin kropp med anabola steroider och om möjligheten att få tag på "aggressivitetspiller".

Anders Behring Breivik skriver: "Det skulle antagligen vara väldigt användbart i utvalda militära operationer, särskilt i kombination med steroider och efedrinblandningen. Det skulle göra en till en supermänniska, en enmansarmé, i två timmar."

Dagboken avslutas med orden: "Jag tror det här blir mitt sista inlägg. Det är nu fredag den 22 juli, 12.51". I ett sidoinlägg skriver han "Tänk om polisen skulle besöka mig de närmaste dagarna. De skulle troligen missförstå allt och tro att jag var en terrorist, lol :o)"

Uppdatering: Sverigedemokraterna säger i ett uttalande till TT att de inte känner till att någon inom organisationen fått manifestet innan dåden. Men en tidigare medlem i partiet, tillika tidigare ersättare i Katrineholms kommunfullmäktige, skriver på sin blogg om att han fick manifestet en och en halv timme före explosionen i Oslo.

Delar av texten är regelrätt kopierade från Ted Kaczynski, också känd som Una-bombaren, skriver Dagbladet och hänvisar till norska sajten Document.no där Behring Breivik själv varit aktiv debattör.