Situationen förvärras i Bangladesh

Den oroliga situationen i Bangladesh förvärrads ytterligare på tisdagen efter bråk mellan polis och demonstranter på Dhakas gator.

Tisdagen var det den första av två dagars generalstrejk som utlysts av oppositionen i landet efter den sprängladdning som dödade ett tjugotal personer i lördags.

Över hela Bangladesh gick människor på tisdagsmorgonen ut i protestmarscher för att visa sin ilska mot att regeringen inte kunnat stoppa de sprängattacker som återkommit kontinuerligt över landet det senaste året.

Endast några Rickshawförare arbetade, annars verkade alla ha följt uppmaningen från oppositionspartiet Awami att med början i dag, tisdag, genomföra en två dagars generalstrejk.

Protesterna slogs ner av polis
Men i huvudstaden Dhaka försökte runt 5000 utkommenderad poliser och militärer stoppa protesterna med tårgas och batonger.

Runt 25 människor sägs ha blivit skadade och ett 50-tal har gripits.

Det var i lördags som oroligheterna startade då åtta sprängladdningar detonerade när oppositionsledaren Sheik Hasina höll ett tal i centrala Dhaka.

Hon klarade sig oskadd, men flera toppolitiker i Awamipartiet skadades och dödades. Ett 20-tal personer omkom och ett 100-tal skadades.

Anklagar regeringstrogna fundamentalister
Hasina har sagt att attacken var menad att döda henne och hon håller fundamentalister knutna till regeringen som skyldiga för attacken.

Regeringen har å sin sida bett om hjälp från oppositionen för att göra en ordentlig utredning om vilka det var som låg bakom sprängattacken.

President Khaleda har fördömt attacken och gick på tisdagen ut och bad om ett möte med Hasina som direkt avböjde.  

Om de två hade mötts så hade det varit första gången på 14 år som de båda setts.

Bangladesh har en historia av blodiga politiska oroligheter sedan landet blev självständigt 1971.

Både den nuvarande presidenten Khaledas make och oppositionsledaren Hasinas pappa, mördades när de var presidenter.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se