Uppslutning bakom de norska myndigheterna

3:03 min

Anders Behring Breivik som erkänt sig skyldig till fredagens attacker i Norge, använde minst två vapen under massakern på Utöya och hade köpt in stora mängder konstgödsel och kemikalier. Men bland dem som idag kom till Oslos domkyrka för att hedra minnet av offren, är det få som tror att tragedin hade kunnat undvikas.

– Även om någon hade läst den skrift som den misstänkte 32-åringen tros ha skrivit tidigare, så hade ingen som hade trott på det, säger Sara Maria Hatlam.

Karl Fredrik, som står bredvid Sara Maria i svart kostym, säger att det är lättare att vara efterklok än att förutse.

Det över 1500 sidor långa dokument som den misstänkte tros ha sammanställt är skrivet på ett akademiskt sätt, med ordförklaringar, referenser, kapitelindelningar och noggranna beskrivningar av olika kemiska processer som kan användas för att framställa en bomb.

– Det verkar inte vara en galen man, och det är det som är mest skrämmande, säger Oslobon Anna Marit Tangen.

Ett ord som förekommer oftare än andra utanför domkyrkan i Oslo nu på förmiddagen är naivitet.

Norge har varit ett lugnt och fridfullt land. Det kan man inte säga längre, och det lär få effekter tror Roald Föreland

– Det kommer nog att ställas högre krav på säkerhet i samhället. Det viktiga nu är att tänka på offren, säger Roald Föreland.

Hans inställning illustrerar ganska väl stämningen i Norge just nu; människor är fortfarande i ett tillstånd av chock och sorg.

De sluter sig samman och stöttar varandra, men även myndigheter och regeringen.

Det trots att det handlar om en attack av monumentala mått. Och trots uppgifter som att brist på polisbåtar var anledningen till att skytten kunde röra sig fritt på ön Utöya i en och en halv timme och avrätta personer efter person. Än så länge utkrävs inget ansvar.

– Vi är bra på att hålla ihop, som Anna Marit Tangen konstaterar.