Polisens snabbhet i utryckningen ifrågasätts

1:53 min

På en presskonferens i dag berättade polisen att sammanlagt 97 är skadade, 30 från regeringskvarteret i Oslo och 67 från Utöya. Men frågan många ställer sig är: Hade en snabbare polisinsats där kunnat rädda fler liv?

Det här en fråga som polisen ännu anser sig inte kunna svara på, sa vice polismästaren i Oslo Sveinung Sponheim på en presskonferens i dag på förmiddagen.

Det är dessutom oklarheter kring när polisen egentligen larmades. Först sa man att larmet kom strax efter klockan fem på fredagseftermiddagen, alltså omedelbart efter att den gripne Anders Behring Breivik började skjuta ner deltagarna i ungdomslägret på Utöya.

Nu har polisen ändrat den tidpunkten till att larmet istället kom till den lokala polisen strax före klockan halv sex och till polisen i Oslo några minuter efteråt.

Sen tar det mer än 20 minuter innan den första polispatrullen närmar sig Utöya. Den lokala polismästaren i det polisdistrikt Utöya tillhör, Sissel Hammer, säger i ett skriftligt uttalande att man måste förstå att det tar tid att skicka ut poliser till en väpnad insats. Först skall poliserna varslas, sen skall de klä sig i skottsäker utrustning och så förstås beväpna sig. Det tar tid.

När den första polispatrullen kom fram till området fanns ingen båt som kunde ta dem ut till Utöya. De fick vänta på den i mer än tio minuter. Under tiden anlände fler poliser till fastlandsidan. Men först strax före halv sju, nästan en timme efter att polisinsatsen inleddes var de ute på ön.

Då greps Anders Behring Breivik nästan omedelbart och utan att göra något motstånd. Vice polismästare Sveinung Sponheim tycker att polisens insats var snabb.

I Norge fortsätter sökandet efter fler döda i fredagens bombattack i Oslo och blodbadet på ungdomslägret på ön Utöya. Sammanlagt 93 är bekräftat döda, 86 på Utöya, sju i Oslo.