Direktrapportering 25 juli: Attentaten i Norge

Tragedin i Norge har hittills kostat 76 liv. 68 personer uppges ha dödats under massakern på Utöya och åtta omkom i explosionen i Oslo. Den gripne 32-årige Anders Behring Breivik har erkänt sig skyldig till båda dåden och ska även ha skickat ut en skrift innan dåden där han beskriver sina tillvägagångssätt och motiv.

För fler nyheter kring händelserna i Norge, lyssna på Ekonyheterna.

20:20 Enligt Ekots utsände Jenny Sanner Roosqvist har stämningen vid Rådhusplatsen i Oslo varit fantastisk.
– Många kvällens tal har rört åskadarna till tårar. Folk är nöjda med manifestationen och tycker att det har varit stämningsfullt, säger Jenny Sanner Roosqvist.

Manifestationen är nu slut, och folk börjar nu sakta bege sig från platsen.

– Det har bildats ett blomsterhav runt hela den sträckan där man skulle ha marscherat, säger Jenny Sanner Roosqvist.

19:59 Kronprins Haakon talar till de hundratusentals människor som samlats vid Rådhusplatsen i Oslo för att hedra terrorattackens offer.

19:45 Norges statsminister Jens Stoltenberg talade på minnesstunden i Oslo.

– Ondska kan döda en människa, men aldrig besegra ett helt folk, sade han, skriver TT.

Stoltenberg sade att Norge skriver historia i kväll med något som kan vara den största och viktigaste marschen för det norska folket sedan andra världskriget.

– Det blir ett Norge före och ett Norge efter den 22 juli, men vilket Norge det blir bestämmer vi själva, sade statsminister Stoltenberg.

19:10 Ekots Jenny Sanner Roosqvist är på plats i Oslo där minst 150 000 människor har samlats för att hedra terrorattentatets offer.

18:52 Det minneståg som skulle ha hållits ikväll har ställts in på grund av att så många människor är ute på stan. Enligt personal från Röda korset rör det sig om över 100 000 människor och därför hålls i stället en minnesstund på Rådhusplatsen.

18:26 Många Oslobor har samlats på Rådhusplatsen ikväll i en solidaritetsmarch för att hedra offren, arrangörerna har räknat med uppemot 100 000 deltagare i manifestationen. Statsminister Jens Stoltenberg, kronprinsparet och förra statsministern Gro Harlem Brundtland finns bland deltagarna.

18:04 Reglerna för den typ av konstgödsel som användes vid attentatet i Norge kan komma att skärpas i Sverige.

– Vi måste få ordning på hanteringen, säger justitieminister Beatrice Ask.

Anders Behring Breivik köpte sex ton konstgödsel strax före attacken mot regeringsbyggnaderna i Oslo.

– Vi är bekymrade över att man kan tillverka den här typen av sprängmedel och det har vi varit under en längre tid, säger Ask.

17:57 Tidigare idag, närmare bestämt klockan tolv, stannade människor i hela Sverige upp och stod tysta, för att hedra de dödade i attentaten i Norge.

17:51 Uppgifter har kommit som tyder på att Anders Behring Breivik kan ha haft nära kontakter med brittiska högerextremister. Den brittiska polisen har nu inlett en utredning kring detta.

17:35 Åklagare Christian Hatlo säger på polisens presskonferens att det inte helt går att utesluta att andra personer var inblandade i terrordådet.

17:23 Norges säkerhetspolis, PST, kände till redan i mars att Anders Behring Breivik köpt kemikalier av en näthandel i Polen, rapporterar NRK. PST har bekräftat uppgifterna.

17:10 – Polis och räddningspersonal hade en krävande uppgift. Man var tvungen att prioritera överlevande och gick då ut med information om fler döda, förklarar polischef Øystein Mæland det faktum att man hade ett högre dödstal tidigare.

– Det var nödvändigt att gå ut med information eftersom det fanns uppgifter i medierna om tio döda, säger Mæland.

Polisen uppgav även att båda dödssiffrorna kan komma att ändras. Det pågår fortfarande sökande på Utöya och i fjorden.

17:05 Norsk polis håller en presskonferens i Oslo. Polisen meddelar att antalet omkomna på Utöya nedjusterats från 86 till 68 döda. Samtidigt har dödssiffran för explosionen i Oslo stigit från sju till åtta omkomna.

16:55 Ekots Christer Fridén följde presskonferensen efter förhandlingen direkt på plats i Oslo. Anders Behring Brejvik erkänner alltså att det var han som sköt och detonerade sprängladdningen men han anser sig inte skyldig.

15:59 Breivik ska i polisförhör ha gett information som kräver ytterligare efterforskningar.

– Bland annat om "ytterligare två celler i vår organisation", säger domaren och citerar den misstänkte. Breivik har tidigare sagt att han agerade ensam i attackerna.

15:51 Anders Behring Breivik har erkänt sakförhållandena kring anklagelserna, men anser sig trots detta inte vara skyldig.

– Utifrån vad rätten förstår har han sagt att han måste genomföra detta för att "rädda Norge och Västeuropa från bland annat kulturmarxismen och muslimskt övertagande", sade domare Kim Heger.

15:37 Anders Behring Breivik har häktats i åtta veckor av tingsrätten i Oslo, misstänkt för terrorbrott. Beskedet lämnades av domaren Kim Heger. Breivik hålls i isolering i fyra veckor och får enligt tingsrättens beslut inte ta emot brev eller besök eller följa medier under den tiden.

– Av hänsyn till utredningen är det viktigt att han inte kan kommunicera med andra och rätten bifaller önskemålet, säger domaren.

14:45 Polisen i Polen säger till Reuters att ingen är gripen där för att ha haft med händelserna i Oslo att göra. Däremot har en man förhörts och lager har sökts igenom. Polsk säkerhetstjänst säger till nyhetsbyrån att det Anders Behring Breivik köpt i landet inte var olagliga varor.

14:36 Häktningsförhandlingen mot Anders Behring Breivik har avslutats och alla parter har lämnat rättssalen. Breivik körs tillbaka till polishuset.

14:25 Christer Fridén är på plats vid tingrätten i Oslo och såg den bil som ska ha kört Breivik till rätten. Över 1 000 personer har samlats utanför tingsrätten och stämningen är bitter.

14:00 Häktningsförhandlingen är igång, uppger NRK.

13:45 Terrormisstänkte Anders Behring Breivik har ankommit till tingsrätten i Oslo och förts till rättssalen genom en hemlig gång.

13:30 Häktningsförhandlingen mot Anders Behring Breivik som skulle ha börjat klockan ett är något försenad uppger NRK.

13:25 Norges statsminister Jens Stoltenberg sade i en intervju till Ekots utsände i Oslo Tomas Jordan att Norge aldrig kommer att bli sig likt igen.

13:20 Norska myndigheter har inte velat kommentera uppgifterna om att någon gripits i Polen, men polska medier rapporterar att det var norsk polis som vände sig till rättsväsendet där, med utgångspunkt från uppgifter som förekommer i Breiviks "manifest".

Enligt polska radion är den gripne känd av polisen sedan tidigare. Det är oklart på vilken brottsrubricering han gripits - uppgifterna går isär. En polsk jurist säger till norska Dagbladet att mannen kan hållas av polisen i två dygn innan frihetsberövandet prövas.

13:06 En man har gripits i Polen misstänkt för att ha haft koppling till bombdådet i Oslo i fredags. Gripandet ska ha gjorts vid en razzia i Wroclaw i söndags. Enligt polska medier driver mannen ett företag som handlar med kemikalier via internet.

I Breiviks "manifest" omskrivs Polen som ett möjligt land att handla komponenter för att tillverka bomber i, dit man kan åka själv och hämta produkter, snarare än att handla över nätet. Han skriver att det är lätt att köpa delar som är olagliga i det egna landet i länder som Polen, för att sedan smuggla hem.

13:05 Ekots Christer Fridén är på plats utanför tingsrätten i Oslo. Han kommenterar beslutet om att hålla dagens häktningsförhandling bakom stängda dörrar.

12:27 Häktingsförhandlingen mot Anders Behring Breivik kommer att vara helt stängd för medier och allmänhet, enligt uppgift till TT:s utsände.

Enligt NRK vill polisen att häktningsförhandlingarna mot Anders Behring Breivik hålls bakom stängda dörrar eftersom det finns farhågor om att han annars ska försöka sända kodade meddelanden till eventuella medhjälpare.

12:20
Redan sedan morgonen står beväpnad polis och militär på plats utanför tingsrätten i Oslo av rädsla för hämndaktioner, och det finns beredskap för att flytta förhandlingen till en underjordisk säkerhetssal vid behov.

11:45 Dansk Folkeparti förnekar all koppling till terrordåden i Norge och säger att det är upprörande att de kopplas ihop med Anders Behring Breiviks. Partiets EU-parlamentariker Morten Messerschmidt nämns i Anders Behring Breiviks 1 500 sidor långa dokument.

11:22 Enligt den svenska säkerhetspolisen är säkerheten i Stockholm fortsatt höjd sedan fredagens attentat i Norge.

11:14 Antalet dödsoffer efter massakern på Utöya kommer troligtvis att revideras ner, meddelar norsk polis.

– Siffran framkom då polisen kom ut till ön i en ganska oöversiktlig situation, säger polischef Øystein Mæland till NRK.

Först igår kunde polisen transportera bort alla omkomna från Utöya och söka av området. Och enligt polischef Øystein Mæland tyder den information som de fick då på att det kan bli en nedjustering av antalet omkomna.

Det finns ännu ingen ny siffra på antalet dödsoffer men polisen ska ha ett möte senare idag och kommer att ha mer information efter det.

Idag ska polisen finsöka Utöya för att få en slutgiltig status. Dessutom fortsätter sökandet i Tyrifjorden efter saknade.

10:39 I Danmark ska man nu se över reglerna för försäljning av konstgödsel. Det säger Danmarks justitieminister Lars Barfoed till dansk radio. En tanke skulle kunna vara att myndigheter måste underrättas om någon köper stora mängder konstgödsel.

Den sprängladdning som detonerade i Oslo tros ha tillverkats med just konstgödsel som en av huvudingredienserna.

10:25 Antalet dödsoffer efter massakern på Utöya kommer troligtvis att revideras ner, meddelar norsk polis på måndagen.

10:08 Osloborna börjar återvända till jobbet efter en helg som skakat Norge. Ekot Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist rapporterar direkt.

09:46 Fransk polis har nu på förmiddagen gjort en husrannsakan hemma hos den norske attentatsmannnen Anders Behring Breiviks far.

Breiviks far bor sedan flera år i Frankrike.

09:36 Polisen befarar hämndaktioner och "lynchstämning" när den terrormisstänkte Anders Behring Breivik ska ställas inför domstol och därför kommer ett massivt polisuppbåd att finnas på plats.

09:15 Åklagaren Christian Hatlo kommer att begära åtta veckors häktning för Anders Behring Breivik i samband med häktningsförhandlingarna i Oslo tingsrätt, meddelar rätten i ett pressmeddelande skriver AFP.

09.08 Flera norska medier rapporterar att gärningsmannen hade planer på att döda den förra statsministern och WHO-chefen Gro Harlem Brundtland. Hon höll tal för AUF-ungdomarna på Utöya på fredagsförmiddagen.

08:18 Den norska polisen bekräftar att båten de åkte med till Utöya fick motorstopp. De uppskattar att de förlorade tio minuter på motorstoppet.

07:27 Den brittiska polismyndigheten Scotland Yard försöker nu klargöra om den norske massmördaren Anders Behring Breivik har besökt London de senaste åren och om han var en del av ett nätverk, som han skriver om i sin dagbok som publicerats på nätet. Det skriver brittiska The Telegraph.

05:36 Polisen kommer att begära att dagens häktningsförhandlingar hålls bakom stängda dörrar. Breivik själv har sagt att han vill att förhandlingarna ska vara offentliga.

05:00 Organisationen Antirasistisk senter i Oslo anser att det är många i landet som delar terroristen Anders Behring Breiviks hat mot muslimer och vänsteranhängare.

00:57 Adrian Pracon var en av dem som överlevde massakern på Utöya. Han blev skjuten i axeln, men överlevde ute i vattnet.

00:18  en bred anslutning till den tysta minuten i morgon för att hedra offren för attentaten i Norge. 

Regeringskansliet flaggar på halv stång även under måndagen.

.

Ekot/TT