Häktningsförhandlingar mot Breivik i dag

I dag hålls häktningsförhandlingar mot den massmordsmisstänkte Anders Behring Breivik i Oslo rådhus. Polisen kommer att begära att de ska ske bakom stängda dörrar, säger åklagaren Carol Sandby.

Breivik själv har sagt att han vill att förhandlingarna ska vara offentliga.  Han har även begärt att få bära uniform under häktningsförhandlingarna, enligt NRK.

Manifestet som Breivik lämnat efter sig på internet har visat att dådet var planerat i mer än nio år. I det 1 518 sidor långa dokumentet med titeln "2083 - A European Declaration of Independance", förklarar han hur han införskaffar material tillräckligt för 20 stycken sprängladdningar. Hur han fixar vapen och om hur han bygger upp sin kropp med anabola steroider och om möjligheten att få tag på "aggressivitetspiller".

I sitt dokument uttalar han också dödshot mot 9 393 svenska förrädare som är delade i flera kategorier. Kategori A finns politiska ledare, mediechefer, kulturchefer och näringslivstoppar. Till kategorin tillhör också statschefen och andra som han beskriver "de mest inflytelserika och högst profilerade förrädarna".

I kategori B finns enligt Breivik "kulturmarxister" och de som förespråkar "multikulturaism". Enligt Breivik har Sverige upphört att vara ett demokratiskt samhälle och han sammanför alla riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, till kategorin "kulturmarxister".  

Enligt försvarsadvokaten har Breivik berättat att han åkte till ungdomslägret på Utöya för att ge Arbeiderpartiet en varning. Han ville både skada partiet och partiets möjligheter att rekrytera flera medlemmar. Det säger hans advokat till tidningen Verdens Gang.

Vid massakern på Utöya använde sig Breivik av förbjuden expanderande ammunition när han sköt mot lägerdeltagarna. Det säger chefskirurgen Colin Poole på Ringerike sjukhus. Han beskriver de inre skadorna på offren som förfärliga.

Ammunitionen kallas också "dumdum-kulor" och närmast exploderar i kroppen för att ge maximal skada.

Bland de döda på ön fanns också en polis som var anlitad som vakt. Det bekräftade polisfackets Osloavdelning i går kväll.