USA

Ikeas dotterbolag får kritik i USA

1:52 min

Ikeas anställningsförhållanden har hamnat på amerikansk regeringsnivå efter hård kritik i media. Det är dotterbolaget Swedwoods enda fabrik i USA som kritiserats hårt för usla arbetsförhållanden och för att ha motarbetat facklig etablering på företaget.

Det lokala fackförbundet har nu lämnat in en ansökan till myndigheten National Labor Relations Board för att få tillstånd för att teckna kollektivavtal.

Blåsvädret kring Swedwoods fabrik i Danville, Virginia i USA, har pågått i stort sett sedan den startade 2008. Då började det lokala facket, International Association of Machinists and Aerospace Workers, även kallat Maskinisterna, ta kontakt med de anställda.

Arbetarna ska ha vittnat om låga löner, beordrad övertid, diskriminering och avsked för små-förseelser. Om någon velat ta kontakt med facket ska de ha varit tvungna att göra det i smyg av rädsla för att förlora jobbet. Facket har inte haft tillträde till fabriken.

– Swedwood har vägrat låta oss komma in och prata med de anställda, säger Bill Street som jobbar på fackförbundet Maskinisterna i Virginia. Om vi inte kan prata med dem kan vi inte låta dem veta vilka rättigheter de har.

Är förvånad

Swedwood ägs helt av Ikea och Bill Street anser att fabriken i Danville undviker att följa Ikeas uppförandekod Iway, där den amerikanska lagen tillåter fackförbundet. Något som han inte förväntade sig av en Ikea leverantör.

-- Vi förvånas dagligen över saker som händer på Swedwood, Danville, säger Bill Street.

Vill teckna avtal

Maskinisterna vill teckna avtal, men den amerikanska lagstiftningen kräver att en majoritet av de anställda ska samtycka om det ska bli av. Därför kommer en omröstning att ske nu på onsdag.

Om det blir ett ja hoppas Bill Street att facket och Swedwood kan sitta ner och förhandla fram ett avtal.

– Vi hoppas att det blir ett tillfälle för oss att sitta ner och förhandla i god anda och försöka lösa problemen, säger Bill Street.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se