Fortsatt dödläge för USA:s budgetförhandlingar

1:07 min

Nattens budgetförhandlingar i USA slutade åter igen med ett dödläge. Demokraterna och republikanerna kan inte enas och den deadline för budgetförhandlingarna som är satt den andra augusti närmar sig. På världens börser märks oron.

Harry Flam, ekonomiprofessor vid Stockholms universitet, ser flera effekter av osäkerheten.

– Det skapar naturligtvis osäkerhet. Alla frågar sig vad som händer den andra augusti om man inte har kommit överens om något.

Det säger Harry Flam som menar att en fortsatt oro både kan höja räntorna i USA och leda till en ökad försäljning av investeringar i USA.  

En annan effekt av de strandade förhandlingarna är att guldpriset har stigit till nya rekordnivåer under dagen. Guld ses av många handlare som en trygg investering.

På världens börser gör det skakiga läget att kurvorna pekar neråt både i Asien och i Europa.

Deadline för att höja skuldtaket är den andra augusti och det är mycket prestige som står på spel. Skattehöjningar och statliga utgifter är hjärtefrågor för både demokrater och republikaner.

I kväll svensk tid kommer representanthusets republikanske talman John Boehner att presentera sin plan för att få till en lösning på problemen. Men enligt Harry Flam kan lösningen dröja längre:

– Den troligaste utgången är att de når fram till en kompromiss ändå. Man vill inte komma överens för långt innan den andra augusti för då ser det ut som om man har kompromissat för lätt.