Rättegången mot Hadzic inleddes i Haag idag

1:34 min

Vid krigsförbrytartribunalen i Haag inleddes idag rättegången mot den misstänkte krigsförbrytaren Goran Hadzic. Hadzic som greps i Serbien förra veckan är den siste av de totalt som 161 personer som tribunalen åtalat.

– Jag heter Goran Hadzic, sade den åtalade när han frågades efter sitt namn av domaren när förhandlingarna inleddes i Haag strax efter klockan fyra idag.

Goran Hadzic var i drygt tre år president i Krajina, som serberna ensidigt utropade som sin republik i Kroatien. Han står åtalad för brott mot mänskligheten och 14 krigsbrott, bland annat massakern i Vukovar 1991 där cirka 250 personer, de flesta kroater, mördades. Brott som Goran Hadzic nu ska svara på om han anser sig skyldig eller oskyldig till. Han ville dock inte avslöja sin inställning idag utan kommer nu, liksom andra åtalade få ytterligare 30 dagar på sig.

Det här är också början till slutet. Goran Hadzic var kanske inte den mest ökända misstänka krigsförbrytaren, men han var den siste som fanns kvar på tribunalens lista när han greps förra veckan.

Totalt har 161 personer åtalats vid Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien i Haag. För 35 av dem, bland annat Ratko Mladic och Radovan Karadzic, så pågår förhandlingarna fortfarande, men 126 fall nu är avslutade.

De flesta har dömts, medan vissa har frikänns. För en del har åtalet dragits tillbaka, i flera fall beroende på att den misstänkte avlidit, som i fallet med Slobodan Milosevic.

Att Goran Hadzic nu som siste man sitter på de åtalades bänk i Haag har lett till många positiva kommentarer från europeiska ledare. Gripandet anses ha förbättrat Serbiens chanser till ett EU- medlemskap, även om flera andra åtgärder också måste genomföras.