Scotland Yard granskar Breiviks Londonkontakter

2:00 min

Efter att Anders Behring Breivik beskrivit sina kontakter med den brittiska extremhögern, ska Scotland Yard granska hans kopplingar till London, och om han är del av ett större nätverk.

I London väcker Anders Behring Breiviks manifest, som han publicerat på internet, en hel del frågor.  Manifestet på 1 500 sidor är daterat "London 2011". Breivik uppger att han värvades på ett möte i London år 2002 av två brittiska extremister.

På mötet ska åtta personer ha deltagit, och Breivik nämner som sin mentor en britt, som han kallar Richard. Breivik skriver att han haft kontakter med den högerextrema brittiska organisationen EDL, English Defence League. Men EDL har tagit avstånd från hans dåd, och hävdar att det aldrig funnits några officiella kontakter mellan dem och Breivik.

Misstankarna om att Breivik började smida sina dödsbringande planer efter Londonmötet, vill också brittiska myndigheter granska vidare. I dag ska David Cameron träffa säkerhetsansvariga på olika nivåer för att diskutera terrordåden i Norge.

Antiterroristenheten inom Scotland Yard ska börja kartlägga Breiviks besök i Storbritannien och försöka spåra vilka hans kontakter här. Scotland Yard har sänt personal som ska bistå norsk polis i utredningen.

Flera brittiska tidningar har stort uppslagna artiklar om hur Breivik i manifestet beskriver sig själv som en slags nutida korsfarare mot islam, och hur han pekat ut Tony Blair, prins Charles och Gordon Brown som förrädare som han ville straffa med döden för deras toleranta hållning gentemot muslimer.  Han anger också tänkbara brittiska mål för terrorattacker, som oljeriggar i Nordsjön.

Efter att brittisk terroristjakt har fokuserat på islamistiska fundamentalister, kommer nu kritik från experter på brittisk extremhöger för att myndigheterna inte har följt dem tillräckligt noga.

Enligt Daily Telegraph fanns en av de största vapengömmorna som hittats i England på senare år hos en högerextremist i Yorkshire. Men utrikesminister William Hague säger till BBC att terrorism relaterad till Al Qaida är ett större hot mot Storbritannien.