USA

Svenska facket stöder Swedwood-anställda i USA

1:34 min

På onsdag röstar de anställda på Swedwood-fabriken i Danville, USA, om de vill ha facklig representation.

Enligt Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket är det nödvändigt att bilda fackklubb på fabriken i Danville, men han hade hellre sett att det gjordes på ett annat sätt.

– Det som pågår nu är en omröstning helt i enlighet med amerikansk modell som jag inte tycker speglar den policy som Swedwood och Ikea har när det gäller relationen med de anställda.

GS-facket, eller Facket för Skogs- Trä och Grafisk bransch, representerar Swedwoods anställda i Sverige och har haft ett kontinuerligt samarbete med det amerikanska fackförbundet Maskinisterna de senaste tre åren.

Nyligen var Per-Olof Sjöö själv på plats för att tala med de anställda och det allvarligaste som han ser det nu är de anställdas rädsla för vad som händer om det blir ett ja till facket.

– Dels att företaget kommer att läggas ner om facket blir erkänt och dels att man blir av med jobbet om man är öppet är positiv till facket. Den frågan har jag inte hört eller sett att Swedwood har adresserat överhuvudtaget.

Swedwood-fabriken och Ikea har fått mycket uppmärksamhet i amerikanska medier och debatten om huruvida Ikea och andra svenska företag flyttar verksamheter till USA för att komma undan med låga löner och arbetskraftskostnader, cirkulerar vilt.

– Det är en väldig uppmärksamhet runt just det här fallet och det är självklart att det skadar både Ikeas och andra svenska företags rykte när det gäller arbetsmarknadsrelationer och förhållande till de anställda.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio