Tusentals ville hedra terroroffren

2:08 min

Runt om i Norge anordnades manifestationer mot våld och terror under måndagen. Syftet var också att visa sympati för de drabbade och deras anhöriga. Till blomstermanifestationen på Rådhuspatsen i Oslo kom det redkordmånga deltagare. Hela Oslos centrum täcktes av blombärande människor, som bland annat kunde höra kronprins Håkon tala om den kärlek som fanns ute på gatorna.

Det var en mäktig manifestation när de närmare 200 000 personerna höjde sina blommor och gjorde Rådhustorget och stora delar av centrum till ett enda vajande blomsterhav.

Förutom tal av bland andra kronprinsen, statsministern och AUF:s orförande blev det sång och musik, bland annat av Alexander Ryback.

Arrangemanget var helt ideellt och startade som en facebookuppmaning. En av arrangörerna var Bård Standal, som var överväldigad över hur stort allt blev.

– Vi har organiserat detta på mindre än ett dygn, säger Bård Standal.

Hur har ni lyckats få ihop det så snabbt?

– För att hela landet ställer upp, säger Bård Standal.  

– Manifestationen var fin och visar att en sådan enighet är fantastisk, Säger Ragnar Sulejewski, en av dem som kom till Rådhusplatsen ikväll.

Från början var tanken att det skulle bli ett blomstertåg genom staden och tillbaka till Rådhusplatsen där man skulle lägga ned blommorna.

Men det stora antalet deltagare gjorde att det fick bli en stillastående manifestation.

Deltagarna uppmanades istället att lägga sina blommor någonstans på vägen hem och på så sätt sprida budskapet om kärlek över staden.

Detta gjorde att Oslo under kvällen smyckades med blommor i olika färger på trafikljus, cykelställ, statyer och refuger.