Svenska politiker vill se över vapenlagarna

2:08 min

Med anledning av händelserna i Norge vill nu flera partier här hemma se över vapenlagstiftningen i stort, men också när det gäller halvautomatiska vapen.

– Det tråkiga är att vapenlagarna i Sverige medger den typen av vapen som Breivik använde i Norge, en typ av halvautomatvapen som är närmast av militärt ursprung, säger kristdemokraten Tuve Skånberg. Jag tycker att Sverige skulle se över vapenlagarna.

Lena Olsson, Vänsterpartiet, vill också se över vapenlagstiftningen.

– Det är klart att vi har all anledning att se över våra vapenlagar.

Hon är själv jägare och ser knappt någon anledning till att halvautomatiska vapen över huvud taget.

– Jag ser ingen anledning till att man behöver en halvautomat. Det skulle möjligtvis vara om du spårar björn, men då ska du vara så beredd att man ska vara två skyttar och då hjälper det ju inte.

Med rätt motivering kan man fortfarande köpa ett likadant halvautomatiskt vapen i Sverige som användes vid massakern på Utöya i Norge och just nu pågår en prejudicerande domstolsprövning om en privatperson ska få köpa ett likadant vapen till prickskytte.

Även Centerpartiet, Folkpartiet och Socialdemokraterna vill se en skärpning av nuvarande vapenlagstiftning, någonting som justitieminister Beatrice Ask menar att man arbetar med.

– Det är väldigt svårt att helt förhindra att personer som har den här typen av extrema ambitioner skaffar sig vapen, men vi ska naturligtvis se till att reglerna är så tydliga som möjligt och så restriktiva som det bara går, för att förhindra att det i alla fall är enkelt att få tag på dem.  

Chefen för Stockholmspolisens vapengrupp, Håkan Andersson, menar att det är svårt att skärpa svensk vapenlagstiftning ytterligare och att vi har många halvautomatiska vapen bland jägare och prickskyttar.

– Mest handlar det om vem det är som har fått möjlighet att komma över ett vapen, mer än om vapnet är halv- eller hel- eller inte automatiskt över huvud taget.

Om jag skulle vilja ha tag på ett halvautomatiskt vapen, så skulle jag kunna ha det inom ett halvår?
– Ja, under förutsättning att du blir medlem i en skytteförening och att du är ostraffad och så vidare, så att vi inte ser några problem när det gäller den biten, säger Håkan Andersson.