Frivilliga fortsätter sökandet

2:42 min

Uppgiften om antalet döda i terrorattacken på den norska ön Utöya justerades ner i går av den norska polisen till 68 dödsoffer. Trots det fortsätter sökandet i Tyrifjorden där ön ligger, åtminstone veckan ut.

Det är stilla i Tyrifjorden, nästan en vanlig sommardag. I alla fall bortsett från kläderna och väskorna som samlas upp och märks av poliser på Utöyas strand.

En bit längre bort på stranden kör svarta begravningsbilar fram till en kylcontainer och lastar in bårar insvepta i vitt tyg. När en kör iväg, kommer nästa, en efter en.

Röda Korsets insatsledare Tommy Ödegård ska just skicka ut sin grupp på ytterligare sökningar i fjorden. Det kan fortfarande finnas dödsoffer från fredagens terrordåd kvar i vattnet, tror han.

– Självklart finns det några att leta efter och vi fortsätter att kämpa och utökar sökningsområdet, säger Tommy Ödegård som var med ända från början.

Enligt honom var det kaotiskt och mycket frågor.

– Det var en overklig situation som mötte oss och jag vet inte om det gått upp för mig att det här är på riktigt än. Jag har helt enkelt fokuserat på mitt uppdrag och försöker lösa uppgiften utan tänka för mycket på vad som skett, säger han.

Det var en enorm hjälp- och räddningsapparat som sattes upp på kort tid. Många har arbetat mer eller mindre oavbrutet sedan i fredags. Och då får ens egna funderingar vänta till sedan, som för Anne Meklenborg som samordnar krisomsorgsgruppen, den som haft till uppgift att prata med offren och deras anhöriga.

– Vi är liksom lite inne i en overklig bubbla här, vi vet inte så mycket om det som sker utanför. Vi tar nog tag i det senare och det som skett har ännu inte helt gått upp för oss, konstaterar Anne Meklenborg.

På kriscentret på hotell Sundvolden där Anne Meklenborg har tillbringrat de senaste dagarna har lugnet sänkt sig nu, även om en del drabbade och deras familjer fortfarande är kvar och pratar med varandra och håller om varann. När insatsen är klar kommer alla som vill kunna få professionell hjälp.

För dom som söker i fjorden efter fler döda kroppar från Utöya gäller debriefing och samtal efter varje arbetspass. För det är ett hemskt uppdrag, som Arild Oldervoll säger.

– Det känns bra att kunna bidra när man har möjligheten men hemskt.