Uppmaningar till budgetkompromiss

2:36 min

Dramatiken kring den amerikanska skuldkrisen tätnade i natt, svensk tid, när president Obama i ett tal till nationen varnade för de ekonomiska konsekvenserna om USA skulle tvingas ställa in betalningarna, en risk som är överhängande.

Obama beskrev oansvariga republikaner som orsaken till att förhandlingarna om hur USA ska minska sitt budgetunderskott är, som han beskrev det, låsta.

Republikanerna motsätter sig skattehöjningar, demokraterna motsätter sig stora besparingar i socialförsäkringarna. 

De ideologiska skillnaderna verkar lika oöverstigliga som tidigare, trots att det datum om en vecka när USA tvingas ställa in en del betalningar närmar sig snabbt.

Att kongressen skulle misslyckas med en kompromiss vore såväl vårdslöst som oansvarigt, sade Obama, och lade till att det amerikanska folket inte ska behöva skadas för att politikerna krigar.

Den republikanske talmannen i representanthuset, Jim Boehner, som sedan en tid avbrutit förhandlingarna med Obama, skyllde presidenten för att ha skapat ett dåligt förhandlingsklimat och höll inte med om att läget är låst. Men republikanerna kommer inte att skriva under in blanco på Obamas utgifter, sa han.