Breivik kan dömas för brott mot mänskligheten

2:00 min

Åklagaren Christian Hatlo överväger att ändra brottsrubriceringen för terroristmisstänkte Anders Behring Breivik till brott mot mänskligheten.

Anders Behring Breivik har själv sagt att han är beredd på att sona sitt brott hela sitt liv. Under alla förhållanden riskerar han ett mycket långt fängelsestraff. Just nu sitter han häktad misstänkt för terrorbrott. Men åklagaren Christian Hatlo överväger nu alltså att ändra brottsrubriceringen till brott mot mänskligheten. Om Breivik blir dömd för det riskerar han 30 års fängelse.

Brott mot mänskligheten är ett ganska nytt brott i norsk lag och är i första hand ägnat att användas då det handlar om krigsförbrytelser. Där finns bestämmelser som pekar på "ett utbrett och systematiskt angrepp riktat mot civilbefolkning" och att det skall dömas som brott mot mänskligheten.

Det skulle då kunna användas inte bara i en krigssituation utan också när det gäller massmord i fredstid.

Det här har inte prövats tidigare och något beslut om att ändra åtalspunkten finns ännu inte. Men åklagaren överväger nu den här saken.

Under tiden fortsätter förundersökningen mot Anders Behring Breivik. Polisen har fått utstå en hel del kritik för sitt agerande under fredagens dramatiska första timmar. Många frågar sig varför det dröjde så länge innan man kom fram till Utöya för att stoppa massakerna.

På en presskonferens i dag kommenterade justitieminister Knut Storberget det så här efter ett besök hos polisen i Oslo:

– Det är viktigt att vi har en öppen diskussion om hur en sådan här situation hanteras, sa Storberget.

– Men det är inte riktig rätt tillfälle att diskutera det nu när vi måste koncentrera oss på annat mer akut, tyckte han.

Han ansåg ändå att polisen hittills haft bra svar på den kritik som kommit.