Återuppbyggnaden i Oslo har inletts

1:46 min

Återuppbyggnaden av regeringskvarteret efter bombattentatet i fredags har nu börjat komma igång, men arbetet väntas ta lång tid.

Det skottas glas och forslas bråte innanför avspärrningarna vid regeringskvarteret här i centrala Oslo. De sprängda fönsterrutorna med fuktiga gardiner som fladdrar i vinden påminner fredagens kraftiga sprängdåd, där åtta personer hittills bekräftats döda.

Bomben förstörde flera departementsbyggnader och kanske måste hela regeringsområdet byggas om.

– Just nu har vi ingenstans att vara, sa Knut Storberget på en presskonferens i morse. 

Myndigheterna letar efter provisoriska lokaler, som helst ska ligga i huvudstadens centrala delar, men de måste möta högt ställda krav på säkerhet. Det beräknas behöva 2000 nya kontorsplatser.

Många Oslobor på väg till jobbet stannar till vid regeringskvarteret och tycks fortfarande ha svårt att förstå det som har hänt. En av de är fastighetsmäklaren Bror Teigland som arbetar precis i närheten.

– Det är förfärligt, jag har varit på resa så jag har bara följt det på tv, säger han.

– Jag kände att jag behövde gå förbi för att se det med egna ögon. Det är helt otroligt att en person kan ha gjort det här.

Också ett av de kontor som tillhör banken där Bror Teigland jobbar blev förstört i bombsprängningen men lyckligtvis klarade sig alla människor där:

– På ett kontor har vi haft skador men lyckligtvis inte några människor.