Efter terrordåden i Norge:

Värmlands Folkblad stänger sin kommentarsfunktion på webben

2:22 min

Terrordåden i Norge har fått Värmlands Folkblad att helt släcka ner sin kommentarsfunktion på webben. Dyngspridarna på nätet göder hat och främlingsfientlighet, tycker VF:s chefredaktör Peter Franke.

– Det som var droppen var när jag i helgen läste utdrag ur terroristens dagbok och kände igen hans ordval från sånt som vi försöker hålla rent på VF's hemsida. Då kände jag att vi inte kan ha det såhär längre.

Du kände alltså igen det som Anders Behring Breivik skrev i sitt såkallade manifest med sånt som folk skriver på er hemsida?

Ja, det gjorde jag, och det är väldigt skrämmande. De som skriver är en liten grupp som har gott om tid och väldigt mycket hat i sig.

Vad har du fått för respons på det här?

Både positiv och negativ kritik. Den negativa kritiken kommer från de som härjar på kommentarsfälten och skriver glåpord. Vi har satt upp ett regelverk där det står vad man får skriva och inte skriva. Ni får inte vara sexistisk, rasistiska, undvika svordomar och personangrepp. Men det är i väldigt många fall som det är just det vi får så nu gäller det att sätta ner foten. Vi kanske kan återgå till kommentarsfunktionen i framtiden när vi har bättre teknik än idag.