Advokat Lippestad: Breivik anser sig vara i krig

1:56 min

Bilden av attentatsmannen Anders Behring Breivik växer fram allt mer. En bild av en människa som tappat greppet om verkligheten och som drivits av ett oresonligt hat mot det samhälle han levt i.

– Han tror att han är i krig och när man är i krig så kan man göra det han gjort och ändå förklara sig oskyldig, säger Anders Behring Breiviks försvarsadvokat Geir Lippestad i ett försök att förklara motsatsförhållandet i att hans klient erkänner att han dödat 76 människor men ändå anser sig oskyldig till det brott han är misstänkt för.

Geir Lippestad beskriver Breivik som en mycket kall person som hittills inte visat några tecken på empati. Enligt advokaten visar han hat mot demokratiska värderingar och hyllar alla som är extremister.

– Han är inte som någon av oss, så det är egentligen mycket svårt att beskriva honom. Han kommer att läkarundersökas nu, säger advokaten.

Han pekar vidare på att det är viktigt att hitta rätt personal för att kunna göra det. Det blir extra viktigt för fortsättningen av hela detta fall, säger Geir Lippestad.

Allt pekar på att han är psykiskt sjuk, säger Lippestad och lägger till att som han ser det kan det inte bli tal om fängelsestraff för Breivik. Vilket i sig indikerar vilken linje försvaret kommer att driva i den rättegång som väntas äga rum om sex till tolv månader.

På frågan om Breivik kommer att acceptera att ha en advokat som säger att klienten är galen, svarar Lippestad:

– Jag måste gör min egen professionella bedömning och om han inte håller med får han hitta en annan advokat.