Attentaten i Norge

Massmördaren del av islamfientlig rörelse

4:45 min

Det är från högerextrema rörelser som det största terrorhotet kommer idag. Det säger författaren och experten på Europas högerextrema rörelser, Lisa Bjurwald, efter de blodiga terrordåden i Norge.

Hon hävdar också att den misstänkte gärningsmannen Anders Behring Breivik knappast kan kallas nazist. Istället är han ideologiskt en del av en islamfientlig rörelse som växer sig allt starkare i Europa.

– Det som skiljer honom - utifrån det vi vet nu - är att han drivs av en stark konspirationsidé om att Europa håller på att islamiseras, att vi måste försvara oss, att det är ett krig och att vi ”sanna européer” måste försvara kontinenten mot det här fruktansvärda som håller på att ske. Detta till skillnad från den traditionella vitmakt-rörelsen, som är helt besatt av vad man skulle kunna kalla judefiering och inte islamifiering, säger hon.

Det här, anser Lisa Bjurwald, som nyligen kom ut med boken "Europas skam - rasister på frammarsch", är viktigt eftersom den islamfientliga rörelsen i Europa är betydligt starkare och bredare än den nazistiskt anstrukna vitmakt-rörelsen. Vill man bekämpa terrorism måste man också analysera vilken ideologi som driver terrorn, säger hon.

Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidningen Expo, har till och med hävdat att det här är det första storskaliga antimuslimska terrordådet över huvud taget, och att vi sett en ny sorts terrorism från en ny politisk miljö födas.

I det 1500 sidor långa dokument som Behring Breivik sammanställt hävdar han att en "tempelriddargrupp" bildades 2002 i Storbritannien, och att gruppen har deltagare från flera länder. Och även den här typen av retorik känns igen från andra högerextrema miljöer, säger Lisa Bjurwald.

– English Defence League, som är den första riktigt militanta antimuslimska gruppen - bildades 2009 i Luton, en ort i Storbritannien känd för islamistisk extremism. Sedan dess bildande har de regelbundet skapat totalt kaos på brittiska gator. Det är intressant att de använder sig av samma retorik och symboler – korsriddarsymbolen som i dokumentet. Det finns också uppgifter om att han ska ha varit i kontakt med English Defence League, vilket är högst sannolikt. Däremot vet vi inte i vilken utsträckning, och hur obehagliga EDL än är, så har de hittills inte begått något terrordåd.

Den brittiska tidningen The Telegraph skriver idag att Behring Breivik haft omfattande kontakt med English Defence League. Enligt tidningen skriver flera medlemmar på nätet att de mött Breivik, och haft kontakt med honom på Facebook.

På olika håll i Europa har de högerextrema partierna och grupperna vuxit sig starkare under senare år, och har också fått stort inflytande i länder som Holland, Frankrike och Danmark. Även i Sverige är de högerextrema grupperna aktiva just nu, säger Lisa Bjurwald.

– De är ganska aktiva, inte bara på nätet – som självklart gett dem möjlighet att skapa användarforum som till exempel nordisk.nu som är ett stort högerextremt rasistiskt forum där det visat sig att Anders Behring Breivik varit med. Men vissa av de militanta grupperingarna och individerna har tillgång till vapen och vissa av dem är intresserade av ett slags vit revolution, säger Lisa Bjurwald.

– Det som är intressant är att den svenska extremhögern är mycket starkare än den norska. I Norge är den oerhört mycket mer marginaliserad. Inhemska norska experter menar att det beror på att Fremskrittspartiet har tagit frågorna och drivit invandringsfientlighet och islamofobi så pass starkt att det helt enkelt inte funnits något utrymme för extremhögern. Den har blivit överflödig.

Vilka blir då konsekvenserna för den islamfientliga rörelsen i Sverige och Europa efter dådet?

De olika säkerhetstjänsterna i Europa har länge koncentrerat sig på det islamistiska terrorhotet, men så kommer det inte att förbli, tror Lisa Bjurwald. Men vad som kommer att hända i övrigt är svårt att förutse, menar hon.

– Oavsett vad de har för planer så tror jag att extremhögern rent strategiskt kommer att ligga lågt. De vet att de kommer att få en högre grad av övervakning av säkerhetstjänster och polisen nu, och att de inte längre ligger under radarn. Men det betyder inte särskilt mycket, utan bara att de kommer att ta det lite lugnt med aktiviteter. Jag hoppas att det här kommer att leda till mer eftertanke om vad den här ideologin gör med Europa, både politiskt, och i samhälls- och debattklimatet, säger författaren Lisa Bjurwald.