Stort behov av krishjälp efter massakern

2:45 min

Runtom i Norge märks nu behov av kriscenter för att hantera och bearbeta fredagens massaker på Utöya och bombexplosionen i hjärtat av Oslo. Det är en enorm apparat, enligt polisens stabschef Johan Fredriksen.

– Det är en stor apparat och i initialfasen är det polisen som tar hand om det.

Det är oklart exakt hur många som skadades i fredagens dåd, men den siffra som har nämnts är närmare hundra personer. Efter att den akuta hjälpen är avklarad väntar för många en lång väg tillbaka till ett normalt liv.

Stabschefen Johan Fredriksen sa under en presskonferens i går kväll att man i första hand vill erbjuda hjälp och stöd till de drabbade och deras anhöriga i deras hemkommuner.

– De blir körda hem till sina kommuner och målet är i möjligaste mån att komma tillbaka till ett normalt liv. De får den hjälpen de behöver där de bor. Behöver de mer hjälp än vad de kan få lokalt, så får de det centralt.

Hjälporganisationer som Röda Korset spelar en viktig roll i arbetet med krishanteringen. De var snabbt på plats vid kriscentret i Sundvollen nära Utöya. I Oslo håller den lokala Röda Korsavdelningen nu öppet hela dagarna för personer som behöver stöd eller bara prata av sig, berättar Anderas Muller som leder arbetet där.

– Det centret som är öppet nu är till för alla som har påverkats på något sätt av det som har skett. I Oslo handlar det också mycket om människor som inte bara var i närheten av bomben, men som känner någon som var det eller som helt enkelt behöver någon att prata med.

Flera berättelser som Andreas Muller har fått höra handlar om skuldkänslor. Man brottas med frågor som varför fick just jag överleva och kunde jag ha gjort mer för att hjälpa andra.

I går kväll blev de första namnen på personer som har bekräftats döda offentliga. Men fortfarande saknas personer både från regeringskvarteret och från Utöya. Hur många de är vill polisen dock inte gå ut med. Ovissheten att vara anhörig till en saknad person kan vara mycket tung att bära, säger Andreas Muller.

– Det är klart att det är en förfärligt svår situation. Vi har möjlighet att hjälpa dem här.