På fredag ska offren från Utöya vara identifierade

2:03 min

I går publicerade den norska polisen de fyra första namnen på dödsoffer från fredagens terrorattentat som man nu har lyckats identifiera.

Totalt ska 76 människor ha mist livet, och det är det mest omfattande identifieringsarbetet för norska polisens id-grupp någonsin säger Per Angel som leder den.

– Ingen är van vid denna typ av tragedi. Vi är vana vid lik, vi är vana vid många lik, men när man sätter detta i sammanhang med att detta är en genomtänkt handling och inte en olycka så ger det ett speciellt förhållande till det. För egen del hade jag inte trott att jag skulle jobba med en såpass stor terrorhandling i Norge.

Alla enhetens anställda, runt 40 personer, har blivit inkallade för att hjälpa till med att identifiera dödsoffren från Oslos regeringskvarter och Utöya. Det är ett pussel, där uppgifter från anhöriga ska kopplas ihop med de kroppar som nu har tagits till den rättsmedicinska avdelningen. Polisen tar fingeravtryck, undersöker tänder, tatueringar eller andra kännetecken, säger Per Angel till norska NRK.

I natt meddelade polisen också att de redan efter explosionerna i Oslos centrum på fredagseftermiddagen kände till Anders Behring Breivik.

Övervakningskameror i regeringskvarteret hade fångat upp bilen som Breivik ska ha lastat med sprängämnen, och via hyrbilsfirman fick polisen fram Breiviks namn redan innan han till slut blev gripen på Utöya. Där hade han skjutit ihjäl minst 68 personer, framför allt unga medlemmar i det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund.

På gården där Breivik förberedde sprängämnena som senare ödelade stora delar av Oslo centrum och tog åtta människoliv har polisen hittat tre ton konstgödsel och explosivt material. Av säkerhetsskäl valde polisen att låta sprängämnena explodera i skogen vid gården under kontrollerade former.

I går började polisen att publicera namn på offren i en lista som kommer att fyllas på varje kväll. Arbetet är krävande, men Per Angel som leder polisens id-grupp hoppas att kunna ha identifierat de flesta innan veckan är slut:

– Man ska vara försiktig med att lova för mycket, men jag hoppas och tror att de flesta är identifierade på fredag.