Stora protester mot sparpaket i Spanien

1:35 min

I spåren av Spaniens svåra ekonomiska kris har stora proteströrelser dragits igång i olika delar av landet. Sedan i söndags pågår en demonstration utanför kongressen i Spaniens huvudstad Madrid, där tusentals personer samlats.

– Vi har bara kommit hit för att lämna över ett papper till kongressen med våra anspråk, men polisen har omringat oss och låter oss inte lämna över dokumentet, säger David som ingår i proteströrelsen Marcha popular indignada, de indignerades marsch.

Under sommaren har medlemmar i rörelsen vandrat från olika delar av Spanien in till huvudstaden och med sig har de tagit de krav som de nu vill överlämna till kongressen.

Under de senaste dagarna har rörelsen samlat stora folkmassor i olika delar av huvudstaden och i går startade ett femtiotal personer i rörelsen en protestmarsch från Madrid med siktet inställt på Bryssel, till fots.

Listan på kraven är lång, men gruppen vänder sig bland annat emot nedskärningar, korruption, privatiseringar, låga ersättningar till bönder, försämringar i demokratin, med mera.

I kölvattnet på den ekonomiska krisen och regeringens sparpaket har en rad proteströrelser startat i Spanien under de senaste månaderna. Sparpaketet innebar bland annat försämrade pensioner, sänkta löner och slopade barnbidrag. Spanien har dessutom ett av Europas högsta arbetslöshetstal på över 20 procent.

Den socialistiske premiärministern Zapatero möter allt större motstånd och i lokalvalet i maj gick hans parti tillbaka på flera håll i Spanien.