Sverigedemokrat utreds av Migrationsdomstolen

1:37 min

Migrationsdomstolen i Göteborg ska utreda om sverigedemokraten Erik Hellsborn kan forsätta som nämndeman efter att ha skrivit ett främlingsfientligt blogginlägg.

Erik Hellsborn uppmärksammades i helgen efter att på sin blogg ha skrivit att terrordådet i Norge inte skulle ha skett om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring i Norge.

Kjell Nordström, socialdemkratisk ordförande för regionsfullmäktige i Västra Götaland, tycker inte att han kan fortsätta som nämndeman.

– Jag tycker Sverigedemokraternas gruppledare, Patrik Ehn, bör tala med den här mannen och vädja till honom att han lämnar sitt uppdrag så att de kan välja en annan.

Nämndemännen nomineras av de politiska partierna för att komplettera den juridiskt kunnige domaren, och godkänns sen i regel länsvis av regionfullmäktige. De är sedan med och fattar beslut exempelvis en överklagad dom från Migrationsverket ska gillas eller inte, och alltså den asylsökande ska få stanna i Sverige.

Domstolen kan avsätta en nämndeman om personen riskerar att skada allmänhetens förtroende för domstolen, något som kan ha skett nu enligt Erik Hellsborn själv.

– Det är möjligt, men i så fall är det inte på grund av min påverkan, utan på grund av hur massmedia har vinklat det.

Men om ditt förtroende nu har sänkts, är det då rätt att sitta kvar?

– Ja, eftersom jag inte anser att jag har någons skuld i det så ser jag inre någon anledning att avgå.

Margareta Åberg är lagman och högsta chef för förvaltningsrätten i Göteborg, där en av Sveriges tre migrationsdomstolar ingår. Hon ska nu prata med Erik Hellsborn för att kunna ta ställning till om han kan vara kvar som nämndeman eller inte.

– När man går ut på det sättet som han har gjort, i en sådan upprörd situation som det ändå är, så kan tilltron till den här domstolen, eller till rättsväsendet, sättas i gungning eftersom han är nämndeman. Om det förhåller sig så eller inte har inte prövats ännu, det får vi ju se, men det klart att det uppstår en problematik kring det.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sverigesradio.se