Många nya partimedlemmar efter terrordåden

1:46 min

I Norge har Anders Behring Breiviks terrorattacker fått en helt annan effekt än den han avsett. Istället för att skrämma bort folk från Arbeiderpartiet får partiet nu nya medlemmar i rask takt.

Ökningen gäller alla de politiska partierna och deras ungdomsorganisationer i Norge.

Arbeiderpartiet har inte någon aktuell säker siffra på medlemstillströmningen till partiet och ungdomsförbundet, men partiledningen betecknar den som överväldigande.

Det är inte riktigt vad Anders Behring Breivik hade tänkt sig när han utförde sina terrorangrepp mot partiets ungdomsläger och mot den Arbeiderpartiledda regeringens lokaler i Oslo.

Angreppen var, enligt honom själv, ägnade att stoppa rekryteringen till partiet.

Nu är det viktigt att visa vad demokratin betyder, säger Hadia Tajik, medlem i Arbeiderpartiets ungdomsförbund och stortingsledamot.

– Det är viktigt att visa att friheten är större än fruktan och det gör man genom att delta och påverka i den demokratiska processen, säger Hadia Tajik.

Inte bara Arbeiderpartiet ser en plötslig ökad medlemsskara. Enligt tidningen Dagsavisen har alla de politiska partierna, både på höger- och vänsterkanten och deras ungdomsförbund fått fler medlemmar efter fredagens sprängdåd i Oslo och massmord på Utöya.

Av de partier som har hunnit räkna har Höyre fått flest medlemmar, över 150, och Socialistisk Venste nästan 150 redan den här veckan.

För Arbeiderpartiet är nyrekrytering mycket viktig, för just Utöya är en plantskola för många av partiets framstående politiker.

– Det är klart att Utöya har varit en mötesplats för väldigt många av dem som har blivit till exempel statsråd, säger Hadia Tajik.