Norrbotten

Västförbud på festivalerna

1:41 min

Imorgon startar musikfestivalen Piteå dansar och ler i Piteå och helgen efter sätter Luleåkalaset staden i gungning.

Idag höll polisen och Luleåkalasets arrangörer en presskonferens inför festivalerna och det är med positiv statistik i ryggen polisen förbereder sig inför de kommande helgerna.
– Mellan 2009 och 2010 har vi sänkt antalet anmälda våldsbrott med omkring 25 procent, säger Lars Öberg som är polisområdeschef östra Norrbotten.

Lars Öberg och Margit Eklund som är VD för Lule expo som arrangerar Lulekalaset, tror att de allt lugnare festivalerna beror på ett bra samarbete mellan de olika aktörerna.

Luleåkalaset, Kirunafestivalen och Piteå Dansar och Ler satsar alla på kampanjen Drogfri exit, som går ut på att ungdomar mellan 13 och 17 år skriver ett "kontrakt" med sina föräldrar där de förbinder sig att vara drogfria under en festival eller ett evenemang och föräldrarna förbinder sig att belöna drogfriheten.

Luleåkalaset har också konceptet "varannan vatten". De har en gratis vattenbar och gratis vatten i öltälten för att minska alkoholkonsumtionen.

Polisen satsar på att ha folk på rätt ställe, vid rätt tillfälle för att förhindra exempelvis misshandelsfall, berättar Lars Öberg.

Margit Eklund berättar också att Luleåkalaset kommer att införa ett klädförbud för personer med kläder som har särskilda symboler som kan kopplas till kriminella gäng.
– De hälsar vi hjärtligt välkomna, men inte i den så kallade uniformen.

Har ni haft så tidigare?
– Nej, det var Överkalix som startade med det här och så har vi övriga hakat på, säger hon.