Terrorattentaten i Norge skapar debatt på nätet

2:03 min

Efter dåden i Norge är det många som vill analysera de bakomliggande orsakerna och ibland blir debattinläggen rent hatiska. Antalet inlägg har ökat de senaste dagarna.

Många av dem som vill vädra sina åsikter använder sig av tidningarnas kommenteringsfält på internet och antalet inlägg har ökat de senaste dagarna, säger Klas Karlsson, vd på företaget Interaktiv säkerhet som jobbar med moderering åt flera stora tidningar och mediesajter.

– På en sådan händelse så blir det naturligtvis väldigt mycket kommentarer, det berör ju folket mycket. Så att volymerna har ökat generellt sett, det har de gjort, säger han.

Exakt hur stor ökningen är kan Klas Karlsson inte svara på. När det gäller andelen kommentarer som tas bort menar han att denna är konstant, ungefär fem till tio procent enligt en undersökning gjord bland chefredaktörer.

Klart är att det förekommer en hel del inlägg som strider mot de regler som tidningarna satt upp – exempelvis får man inte göra sig skyldig till brott som uppvigling eller hets mot folkgrupp. Generellt gäller också att den som kommenterar ska hålla så kallad god ton i debatten.

När övertramp sker tas kommentaren bort, men det kan dröja.

– Det kan ta allt från ett par minuter till max två timmar, säger Klas Karlsson.

En följd av den här fördröjningen blir att otillåtna kommentarer med exempelvis främlingsfientlighet och islamofobi faktiskt blir publicerade.

Peter Franke, chefredaktör och ansvarig utgivare på Värmlands Folkblad, har sedan tidigare varit bekymrad över detta faktum och när han i helgen läste Anders Behring Breiviks manifest och insåg att mycket av innehållet var sådant som funnits i kommentarerna på tidningens egen hemsida, tog han beslutet att helt stänga kommenteringsfunktionen.

– Då kände jag att nu får det vara nog. Jag vill inte bidra till att debattnivån sänks på vår tidning och inte heller i samhället i stort. Man borde ha lite mer respekt för varandra och lite mer eftertanke, anser han.

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson, tidigare chefredaktör för Östgöta Correspondenten, känner igen problemet med hatiska inlägg. Han tycker att Värmlands Folkblad gjorde rätt som stängde av kommenteringsfunktionen. Han välkomnar en debatt bland utgivarna om hur man ska hantera kommentarer på hemsidan i framtiden, men något generellt stopp tror han inte på.

– Att för alltid stänga av möjligheten att kommentera artiklar kanske inte är så klokt, säger Ola Sigvardsson.