Svårt att identifiera alla kroppar i Norge

1:57 min

Identifieringen av offren efter terrordåden i Norge pågår fortfarande. Totalt ska 76 människor ha mist livet, och det rör sig om det mest omfattande identifieringsarbete den norska polisen någonsin har gjort.

– Det här är det värsta som hänt Norge sen andra världskriget och det är klart att det här kommer att sätta sina spår. Det är det ju ingen tvekan om, det är ju bara att se vad som hände efter statsministermordet, alltså jag tänker på Olof Palme då 1986. Det skalade bort lite grand av oskulden ifrån Sverige och jag tror att på lite samma sätt kommer det att påverka Norge, säger Stig Edqvist.

Han är kriminalkommissarie vid Rikspolisstyrelsen och leder Palme-utredningen. Han har också lett arbetet med identifieringen av offren vid flygkraschen i Milano 2001, terrorbomben mot nattklubben på Bali 2002 och tsunamin i Thailand 2004.

Han menar att arbetet är mest komplicerat när man inte vet vilka personer som saknas.

– Man bör ju ha en uppfattning om vilka som har varit där. Då går man ju hem till de anhöriga oavsett i vilket land de bor och får före döden uppgifter. Tandläkarjournaler, DNA-information från oftast mamman då och sen när man undersöker kropparna då gör man jämförelser.

– Man måste ha jämförelseuppgifter för att kunna få en identifiering. Det ser man exempelvis i Thailand, det ligger fortfarande runt 400 kroppar nedgrävda uppe i Khao Lak-området där vi inte har "före döden"-uppgifter. Har man ingenting att jämföra med då kan man heller inte identifiera en person.

Det har ju varit en kraftig explosion också.

– Jag vet ju erfarenhetsmässigt från Bali, problemet är ju att det blir väldigt många kroppsdelar som man är tvungen att sammanföra till rätt kropp och det innebär att man är tvungen att ta fingeravtryck om det är en lös arm och så vidare och DNA-prov för att man ska kunna koppla ihop kroppsdelarna till en beständig kropp och det innebär att det blir ett merarbete.

– Men alla som blir hittade kommer ju att identifieras. Det är ju ingen tvekan om det. Det handlar bara om tid egentligen.

Du känner ingen osäkerhet över att man kommer att kunna identifiera alla kroppar här?

– Inte det minsta, kan jag säga.