Medier får kritik för bevakning av terrordåden

1:42 min

Flera av de överlevande från terrorattentaten i Norge och anhöriga till de som dödats har klagat över att de känner sig jagade av massmedia som vill ha deras berättelser.

Vad har medierna för ansvar vid katastrofer? 

Anne Mecklenborg som ledde Röda korsets krisgrupp i Sundsvollen, där bland annat anhöriga samlades, berättar att många kände obehag av medias uppträdande.

– Många anhöriga kände att de inte hade någon rörelsefrihet eftersom de hela tiden var övervakade av massmedia. De här människorna är väldigt sårbara och i chock och kanske säger och gör saker som de inte gör under normala förhållanden, säger Anne Mecklenborg.

Terrorattentaten i Norge har fört journalister från press, radio och TV från hela världen till Oslo. Och alla vill ha sina egna exklusiva berättelser.

Både polisen och Arbeiderpartiets ledning har vädjat till journalisterna att inte kasta sig över de anhöriga nu när namnen på de döda har börjat presenteras.

Överlevande och anhöriga har ställt upp i intervjuer helt frivilligt, men många vill absolut inte prata med media. Och det tycker många tidningsläsare, radiolyssnare och tevetittare att journalisterna ska respektera. Men några har gått över gränsen, tycker Anne-Mette Lutro

– Ja, några kan nog kritiseras, tycker Anne-Mette Lutro och tänker på en del reportrar som gett sig på föräldrar till döda och skadade unga.