Salmonellasmittade kycklingar avlivade

Över 40.000 slaktkycklingar har fått avlivas på Marsvinsholms slott utanför Ystad efter ett salmonellautbrott. Salmonellan upptäcktes i ett rutinmässigt träckprov, innan några kycklingar från besättningen hade hunnit skickas till slakt. När salmonella hittas i prover från en besättning måste hela flocken avlivas.

I varje flock som ska slaktas tas alltid prover från både avföring och organ på ett visst antal kycklingar innan de skickas iväg för slakt, och det var ett av träckproverna som visade positivt för salmonella.

I den aktuella besättningen fanns över fyrtiotusen fåglar som igår avlivades genom gasning kropparna skickas sedan iväg för destruktion.

Salmonella finns sporadiskt i naturen men det är fortfarande oklart vilken sorts salmonella det rör sig om och hur den har kommit in på anläggningen som har hög hygienstandard, enligt Pia Gustafsson, veterinär på Jordbruksverkets smittbekämpning.

Men det är ovanligt med salmonella bland svensk slaktkyckling, och innan nya djur kan tas in på anläggningen måste den nu saneras noggrant.