Google får totalkoll på privatlivet med ny tjänst

En kartläggning av hela ditt privatliv, eller bara en oskyldig fritidsgård på nätet? Lanseringen av den sociala nätverkssajten Google plus blåser nytt liv i debatten om vår integritet på nätet. En sak är säker: I jämförelse med Facebook har Google ännu mer att vinna på att få tillgång till användarnas information.

Fredrik Wass är frilansjournalist och skriver mycket om Internet. Han har provat Google plus för att få en bild av tjänsten. För att kunna gå med var han, precis som alla andra, tvungen att acceptera stora mängder juridisk text i liten stil, omväxlande på svenska och engelska, med olika korsreferenser och brasklappar.

– När man läser användarvillkoren får man lätt intrycket att de tänker sälja ut användarinformationen åt höger och vänster, å andra sidan har de flesta onlinetjänster den här typen av villkor för att kunna hantera användarnas information på ett smidigt sätt, konstaterar han.

Användarvillkoren för Google plus och Facebook är ganska lika. I kort, tillspetsad version sammanfattas de enklast i ett "Vi har rätt att göra vad vi vill med det du lägger upp, lita på oss". Det fick nyligen datainspektionerna i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Färöarna och Åland att gemensamt gå ut och kräva att få veta hur Facebook använder de personuppgifter som medlemmarna delar med sig av.

Men att Google kommer att hantera användarinformationen så vårdslöst som man har rätt till, är ganska osannolikt, tycker Fredrik Wass.

– Vi som användare har ju förtroende för att de inte missbrukar detta, och förtroende är något man förtjänar. Google har inget intresse av att missbruka det, skulle de tabba sig kommer folk snabbt att protestera, säger han.

Det finns dock en väsentlig skillnad mellan Facebook och Google plus. I den senare versionen får företaget ett mycket större helhetsgrepp om användarnas liv på nätet. Google är ett företag med många strängar på sin lyra, och genom Google plus kopplar medlemmarna samman sin mail, sina sökningar på nätet, bilder, vänner chattar och nyhetsprenumerationer i en enda tjänst.

– Google vet redan vad vi letar efter, genom sin sökmotor, och de har kämpat länge för att ta sig in på det sociala planet så att de också ska veta vad vi pratar om, säger Fredrik Wass.

Lyckas man få över användarna kommer Google kunna indexera och analysera massiva mängder av användarinformation. Det ger en stor fördel i jakten på annonsörer. I ett stort land som USA skulle det med tiden kunna gå att se exakt vilka varor och tjänster som människor i ett särskilt bostadsområde intresserar sig för.

– I den bästa av världar leder det till bättre tjänster och att vi slipper störande, irrelevant reklam, men i den sämsta av världar blir det integritetskränkande, säger Fredrik Wass.

Pär Ström är debattör och integritetsombudsman vid tankesmedjan Den Nya Välfärden, och ovanstående är just hans största invändning mot de sociala nätverkssajterna. Där samlas tillräckliga mängder privat information för att kartlägga hela människors liv – information som myndigheter en dag skulle kunna komma att kräva in.

Dessutom är både Google och Facebook amerikanska företag, vilket innebär att vi har liten insyn och liten möjlighet att påverka från Sverige hur de handskas med den informationen.

– På kort sikt är jag inte oroad, men på lång sikt riskerar detta att bidra till övervakningssamhället. Säg att vi får två, tre terrordåd till i USA och lagskärpningar som kräver att företagen måste lagra informationen och lämna den till polisen om de kräver det. Då är det redan för sent att gå ur, säger Pär Ström.

Tror du att människor kommer att hoppa av sajterna av de här anledningarna?
– Nej, jag tror inte att vi kommer att se några massavhopp. Facebook har ju blivit som en samhällsinstitution. Men att den ligger i ett annat land, helt utanför vår jurisdiktion, det känns inte så roligt.